ERP 2024

Gartner predviđa lagani oporavak PC tržišta u četvrtom tromesečju

gartnerNove prognoze poznate analitičarske kuće Gartner su nešto svetlije od prethodnih: očekuje se da će prodaja personalnih računara u 2009. godini dostići broj od 274 miliona; to će biti pad od samo 6% u odnosu na prošlu godinu (292 miliona računara). To znači da u četvrtom tromesečju treba očekivati rast prodaje. U Gartneru smatraju da će novi Windows 7 imati vrlo mali uticaj na prodaju, a za sledeću godinu se očekuje porast prodaje od 10,3%.
Ove prognoze su optimističnije od prethodnih: u martu je Gartner predvideo godišnji pad prodaje od 9,2%, a u maju 6,6%. Prodaja je bolja od očekivane u svim regionima osim Istočne Evrope.
Velik pozitivni uticaj imaju netbook računari: očekuje se da njihova prodaja dostige 21 milion u ovoj i 30 miliona u narednoj godini; ipak, i oni su zabeležili pad u prvom tromesečju. Primetna je tržišna utakmica između netbook i drugih mobilnih računara ekonomske klase, čije cene padaju, a njihovi ekrani rastu. Očekuje se da ukupna prodaja mobilnih računara poraste za 4,1% u odnosu na 2008. godinu, ali će zarade opasti za 12,8% zbog nižih cena. Nasuprot njima, u Gartneru očekuju da će prodaja stonih računara opasiti za 15,7%.

Pročitajte i:  Akcije Dell-a padaju zbog veštačke inteligenicje

Izvor: eWeek

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,