BIZIT 2022

GDPR pravila: Nemačka država Hesse zabranila Office 365 u školama

Škole u nemačkoj državi Hesse više neće biti u mogućnosti da koriste Microsoft Office 365, a zbog GDPR regulative koja nalaže zaštitu podataka korisnika. Problem je počeo kada je Microsoft u avgustu 2018. zatvorio svoj data centar u Nemačkoj, što je stvorilo uslove da zakonodavci iz Sjedinjenih Američkih Država pristupaju podacima korisnika iz ove zemlje.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da Windows 10 prikuplja širok spektar podataka o tome kako građani koriste proizvode i servise kompanije Microsoft, a informacije se prikupljaju u zavisnosti od toga kako je neki korisnik uredio podešavanja koja se tiču privatnosti naloga. Tako prikupljeni podaci mogu da uključuju i delove mejlova, te tekstova koji se, na primer, prevode preko nekog Microsoft servisa.

Kada je Office 365 problem u pitanju iz kompanije kažu da je količina prikupljenih podataka već ograničena kada se Office koristi na poslu ili u školi, te ističu da su ranije već predstavili opcije koje korisnicima omogućavaju da još bolje kontrolišu koje podatke dele sa drugima. Pored toga je istaknuto i da je kompanija već ranije američku vladu tužila zbog pristupa podacima evropskih korisnika, što znači da problem nije ništa novo, te da se, kako tvrde, drži pod kontrolom.

Pročitajte i:  Microsoft i HoloLens za vojnike

PCPress.rs Image

Microsoft je 2018. lansirao Windows Diagnostic Data Viewer koji se bavi problemima prikupljanja korisničkih podataka, ali se čini da će biti neophodno da se naprave još neke promene kako korisnici ne bi odustajali od proizvoda za koje veruju da utiču na bezbednost, te curenje osetljivih informacija, a posebno kada su u pitanju podaci koji se tiču dece i tinejdžera.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,