BIZIT plus

Gejming Youtube je u previranju zahvaljujući novim pravilima o nasilju i vulgarnosti

Članovi Youtube zajednice za igre prozivaju sajt za video hosting zbog dodavanja novih propisa u vezi sa korišćenjem vulgarnih reči i nasilnim sadržajem.

PCPress.rs Image

Promene Youtube-ovih smernica o psovanju i nasilju retroaktivno se primenjuju na stari sadržaj o igrama

To nesrazmerno utiče na kreatore igara koji proizvode neskriptovane video snimke, kao što je igrajmo igrice sa ocenom M. Što je još gore, politika retroaktivno smatra da njihovi video snimci krše nova pravila i utiču na njihovu sposobnost da zarade novac na platformi. Promene pravila o kojima je reč prvobitno su napravljene u novembru 2022. godine, a post na blogu u kojem se najavljuje da Youtube sada podjednako tretira sve vulgarnosti, a svako korišćenje takvog u naslovima, sličice ili u prvih sedam sekundi video snimka može dovesti do potpune demonetizacije. Iako možete da psujete nakon prvih osam sekundi, ako koristite vulgarnost „dosledno tokom celog videa“, ona takođe može biti demonetizovana u skladu sa ovom novom politikom.

Ista ograničenja važe i za nasilan sadržaj. Ranije su se Youtube-ove smernice o nasilnom sadržaju primenjivale na slike nasilja u stvarnom svetu, iako je nasilje u igricama sada posebno istaknuto od novembarskog ažuriranja. Što se tiče vulgarnosti, pre ove promene, Youtube je dozvolio kreatorima da koriste ono što opisuje kao „umerenu vulgarnost“ u prvih 30 sekundi bez straha od demonetizacije. Problem je u tome što se novi standard očigledno primenjuje retroaktivno na video snimke napravljene pre promene politike, a to se dodaje na kanale koji su godinama na Youtube-u i koji su primali prihod od starih video snimaka.

Pročitajte i:  CEO YouTube-a upozorava OpenAI da je zabranjeno da treniraju svoje AI modele na video snimcima platforme

Korisnici poput Danijela Kondrena, koji vodi kanal RTGame usmeren na igre, javno su izrazili frustraciju ne samo zbog promene politike, već i zbog nedostatka komunikacije sa Youtube-om tokom tranzicije. U skoro 20-minutnom video snimku, Kondren, koji ima preko 2,7 miliona pretplatnika, ponovio je situaciju u kojoj je video obeležen i starosno ograničen bez objašnjenja, a nakon što je poslao apel da se ovo ispravi, odbijen mu je u roku od 10 minuta. Nakon eskalacije problema, Kondren kaže da je video masovno označavanje još desetak video snimaka na koje je pokušao da uloži žalbu putem istih kanala, a svi su odmah odbijeni. Konačno, nakon što je stavljen u direktan kontakt sa Youtubeom, Kondrenu je rečeno da su ovi video snimci ograničeni po godinama i demonetizovani zbog ovih novih smernica.

„Kao što znate, sav sadržaj dostupan na platformi mora da prati ove smernice, bez obzira na to kada je postavljen ili kada je politika primenjena“, rekao je predstavnik Youtube-a Kondrenu. „Takođe želim da iskoristim ovu priliku da podelim da se naši sistemi stalno ažuriraju, što znači da sadržaj koji [krši] bilo koju od naših smernica može biti identifikovan od strane našeg sistema u bilo kom trenutku nakon što je postavljen na platformu. Isto tako, gledaoci mogu prijaviti sadržaj u bilo kom trenutku nakon što se otpremi na Youtube, a pregledaće ga Youtube timovi.”

Pročitajte i:  Apple aplikacije za Vision Pro 

Kako su drugi kanali komentarisali situaciju, korisnici kao što je SomeOrdinaryGamers Mutahar Anas, su istakli da postoje neke rupe u zakonu. Čini se da je najlakši dodavanje malo snimaka bafera na početak video zapisa da bi se dobio nasilan ili profan sadržaj koji prelazi granicu od sedam sekundi, ali to se očigledno ne može primeniti na video snimke koji su već otpremljeni, kao što je Kondren saznao u razgovorima sa predstavnicima Youtubea. Iako su ove smernice navedene na Google-ovoj veb-stranici za podršku, Kondrenu nisu saopšteni detalji zašto, sve dok nije došao do osoblja Youtube-a, a taj nedostatak komunikacije je bio prepreka za kreatore koji kritikuju ove nove smernice. Kreatori bi hipotetički mogli da uređuju svoje video snimke koristeći Youtube-ove izvorne alate za uređivanje kako bi se pridržavali smernica nakon što su označeni. Kondrenu je predstavnik Youtube-a rekao da korisnicima nije dozvoljeno da povrate monetizaciju putem ove metode. Dakle, čini se da proces nije pogodan za međusobnu komunikaciju između kreatora i Youtube-a radi otklanjanja nesporazuma nakon što je video postavljen.

Pročitajte i:  YouTube Shorts dodaje remiksovanje muzičkih spotova

Kako se saznanje o retroaktivnim efektima ove promene politike na kreatore proširilo od njene primene u novembru, drugi korisnici Youtube-a poput Čarlsa Kristofera Vajta mlađeg, poznatijeg na mreži kao komentator i strimer MoistCr1TiKaL, takođe su objavili o ovom problemu, kritikujući nedostatak komunikacije.

„Ako tek sada shvatate ovo i pitate se zašto je vaš kanal demonetizovan u poslednja 24 sata, žao mi je što sam morao da budem taj koji vam je poslao ove loše vesti na tanjir“, kaže Vajt. „Bilo bi mnogo ukusnije da je dolazilo iz Youtubeovih usta, a ne iz mojih. Ali to je ono što jeste”. Za sada, Kondren kaže da sada mora da preispita svoj odnos sa Youtubeom, rekavši da će, bez obzira na to šta se desi, nakratko napraviti pauzu u kreiranju sadržaja.

„Nemojte me pogrešno shvatiti, apsolutno volim ovo da radim “, kaže Kondren dok se odjavljuje. „Ovo je moj omiljeni deo života. Volim da proizvodim sadržaj, volim da imam zajednicu, volim da mogu da zabavljam tu zajednicu. Tako sam zahvalan za svu podršku koju sam dobio, ali sve ovo me je prilično potreslo.”

Izvor: Kotaku

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,