Geometrija atomske skale oblikuje budućnost elektronike

Aperiodična geometrija otvara put ka superprovodljivosti, revolucionarnim elektronskim uređajima i ubrzava dolazak kvantnog računarstva.

PCPress.rs Image

Koncept aperiodične geometrije postoji najmanje 1000 godina još od islamskih mozaika i drevnih tkanja svile. Od antike, umetnici i geometri su razmišljali o načinama kako da oblože ravan oblicima koji se nikada ne preklapaju ili ponavljaju. Dve identične periodične šare postavljaju se jedna na drugu ali tako da je jedna od njih malo pomerena, rotirana ili rastegnuta. Neperiodična šara stvara simulaciju kretanja i često se koristi u fotogradijama i štampi u boji, izradi novčanica, itd. Na atomskoj skali ovakva geometrija može generistati neobična električna svojstva.

Uvrtanjem jedne kvadratne rešetke preko druge, dobija se dvoslojna neperiodična geomertija koja može da pokaže električna i fizička svojstva atoma koji se mogu lako i naglo promeniti. Matematičari sa Univerziteta Juta koriste se naukom o uvrtanju atomskih rešetki prema složenim geometrijskim prinicpima. Otkrića do kojih dolaze ovom metodom mogu da imaju značajne koristi za širok spektar industrija. Zahvaljujući ovoj metodi precizno se kalibrišu električna, optična, toplotna i akustička svojstva materijala. Smatraju da aperiodična geometrija može da osvetli put ka superprovodljivosti na višim temperaturama i da ubrzaju dolazak kvantnih računara.

„Rotirali smi i raširili dve pravile rešetke jednu u odnosu na drugu i tako uočili neke neverovatne obrasce.“ – izjavio je profesor matematike na Univezritetu Juta, Ken Golden. Njihova dalja istraživanja sprovode se u pravcu razvoja kvantog računara.

Izvor: popularmechanics.com

Facebook komentari: