Top50 Glas publike

Glas kao sledeća velika promena na polju marketinga

Glasovna tehnologija menja način na koji korisnici tragaju za stvarima koje su im potrebne, pa mnogi marketinški stručnjaci već razmatraju načine na koje bi ovu tehnologiju mogli da iskoriste u okviru svojih kampanja.

PCPress.rs Image

Prema poslednjim anketama agencije Bright Local, 58% ispitanika je u poslednjih 12 meseci koristilo glasovnu tehnologiju u potrazi za nekim lokalnim biznisom. Pored toga su glasovnu tehnologiju koristili i u druge svrhe, a kako bi, na primer, rezervisali sto u restoranu ili sobu u hotelu, te se raspitali da li neka radnja u zalihama ima proizvod za koji su zainteresovani.

Sa druge strane, 20% od svih pretraživanja na Google-u se u poslednje vreme čini uz pomoć glasovnih komandi, a 60,5 miliona korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama redovno koristi glasovne asistente kao što je Alexa, a kako bi pretraživali internet u potrazi za nekim proizvodom, te obavili narudžbine. Upravo zbog toga mnogi smatraju da će virtuelni asistenti i chatbot-ovi igrati važnu ulogu u interakciji sa potencijalnim klijentima do 2021. godine.

Tako se na glas gleda kao na sledeću veliku promenu na polju marketinga, a najviše zbog toga što je ovaj nešto što je najprirodnije u ponašanju čoveka, budući da je osnovno oruđe za komunikaciju. Tako će svakodnevni zadaci postati prilično jednostavniji, jer će glas zameniti komplikovane menije, te skratiti vreme koje je potrebno da bi se došlo do informacija o nekom proizvodu ili usluzi. Na taj način će oglašivači moći da komuniciraju sa klijentima na drugačiji način, što će dovesti i do evolucije u kreativnosti i načinu razmišljanja.

Pročitajte i:  Google olakšava pretrage u vezi sa Svetskim prvenstvom u fudbalu

Skoro svaki novi uređaj danas ima i mogućnost za integraciju digitalnog asistenta, što ukazuje na to da će glasovno pretraživanje u budućnosti sve više dobijati na značaju. Zbog toga će oglašivači morati da se pozabave načinima na koje će korisnici ubuduće dolaziti do njihovih proizvoda, te jezikom koji ovi najčešće koriste.

PCPress.rs Image

Stručnjaci su primetili da mnogi još uvek ne koriste ove mogućnosti na svojim mobilnim uređajima, a verovatno zbog neprijatnosti koju bi osećali da se svom digitalnom asistentu glasno obraćaju u javnosti. Ipak, vremenom će takav način interakcije postati uobičajen, što zahteva promenu u načinu pristupanja klijentima, te u kreiranju kampanje. Najveći izazov u okviru korišćenja glasa u marketinškim kampanjama svakako će biti ton, a zbog emocionalnih reakcija koje glas može da izazove.

*Ostalo je još dva dana do BIZIT seminara Sve(t) je marketing koji organizujemo 6. juna u Klubu poslanika u Beogradu

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,