BIZIT plus

GM i Honda najavljuju planove za proizvodnju EV

GM i Honda zajedno će razviti seriju pristupačnih EV koristeći globalnu arhitekturu i GM-ovu Ultium bateriju, objavile su kompanije. Kompanije će proizvoditi vozila u više segmenata, uključujući kategoriju kompaktnih krosovera, nazivajući to “novim poglavljem” u svom partnerstvu. Ovo značajno proširuje prethodne vesti da će Honda napraviti dva EV koristeći tehnologiju baterija GM-a.

PCPress.rs Image

Zajednička strategija dve kompanije

„GM i Honda će podeliti našu najbolju tehnologiju, dizajn i proizvodne strategije za isporuku pristupačnih i poželjnih električnih vozila na globalnom nivou, uključujući naša ključna tržišta u Severnoj Americi, Južnoj Americi i Kini“, rekla je izvršna direktorka i predsednica GM-a Mary Barra.

Kompanije su obećale da će podeliti tehnologiju, dizajn i strategije nabavke, dok rade na „standardizaciji opreme i procesa kako bi se postigao kvalitet svetske klase, veći protok i veća pristupačnost“, navodi se u saopštenju GM-a.

Kompanije će takođe razgovarati o saradnji EV baterija u nastojanju da smanje troškove i poboljšaju performanse i održivost.

Reč „pristupačan“ često se pojavljuje u saopštenju za štampu, pošto su obe kompanije naglasile ideju o izgradnji jeftinijih EV nego što su trenutno dostupni. „Honda i GM će se nadovezati na našu uspešnu tehnološku saradnju kako bi pomogli u postizanju dramatične ekspanzije u prodaji EV“, rekao je predsednik i izvršni direktor Honde Toshihiro Mibe.

Pročitajte i:  Amerikanci kupuju 1,2 miliona EV godišnje 

Ovakva saradnja ima dosta smisla, posebno za Hondu, koja je daleko zaostala za rivalima u pogledu razvoja električnih vozila. Udruživanjem snaga sa GM-om, može da podeli troškove razvoja i doprinese svojoj značajnoj stručnosti za BEV i hibride. Dva proizvođača automobila su ranije najavila saradnju 2018.godine na proizvodnji autonomnih vozila, pri čemu je Honda preuzela udeo u GM-ovom odeljenju autonomnih vozila Cruise. Kompanije su se udružile i na vodoničnim gorivnim ćelijama.

PCPress.rs Image

Honda je nedavno pokazala da može da pravi EV sa Hondom E, simpatičnim i tehnološki naprednim vozilom sa ograničenim dometom baterije, dizajniranim uglavnom za urbanu upotrebu. Nedavno je predstavila par vozila koje razvija sa GM-om, uključujući Prologue, koji će biti lansiran početkom 2024. godine, nakon čega sledi prvi Acura EV SUV.

GM, u međuvremenu, nastavlja da razvija svoju tehnologiju baterija Ultium koja koristi ćelije u obliku vrećice i prizmatičnog stila, a ne cilindrične ćelije poput Tesle. Cilj je da se koristi u više od 30 vozila u narednim godinama, a prvi modeli će stići 2023.godine. GM je potvrdio da će objaviti „novi potpuno električni proizvod za Severnu Ameriku po ceni nižoj od nadolazećeg Chevrolet Equinox EV, nadograđujući se na 2 miliona jedinica EV koje kompanija planira da proizvede do kraja 2025.godine.

Pročitajte i:  BYD protiv motora sa unutrašnjim sagorevanjem 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,