GM povlači skoro 1.000 robotaksija kompanije Cruise

Izveštaji ukazuju na to da autonomna vozila imaju problema u pravilnom reagovanju na prisustvo dece.

PCPress.rs Image

GM je navodno već izgubio 1,9 milijardi dolara na ovom projektu

Cruise, kompanija za autonomna vozila u vlasništvu General Motors-a, najavila je povlačenje 950 svojih robotaksija nakon sudara sa pešakom u San Francisku prošlog meseca. Ovaj korak dolazi nakon što je Kalifornija opozvala dozvole kompaniji za vožnju bez vozača. Regulatori zahtevaj da čovek uvek bude prisutan u vozilu.

Sudar koji je pokrenuo sve ovo dogodio se 2. oktobra. Pešak je oboren na put nakon što ga je Cruise-ov robotaksi udario. Robotaksi je pokušao naglo da zakoči i skrene na stranu ali na kraju je povukao pešaka 20 metara pre nego što se konačno zaustavio.

Sve ovo je pokrenulo federalnu istragu i nekoliko nezavisnih istraga. Izveštaji ukazuju da je algoritam Cruise-a imao problema sa prepoznavanjem prisustva dece. Podaci takođe sugerišu da je Cruise znao za ovu izuzetno opasnu “slepu tačku” ali je i dalje držao svoja vozila na ulicama.

Pročitajte i:  Cruise robotaksi se vraća u Arizonu

U internim bezbednosnim dokumentima se navodi da “Cruise-ova autonomna vozila možda neće pokazati dodatni oprez kada se u blizini nalaze dece”. Kompanija je navela da ističe svoje bezbednosne funkcije, navodeći u saopštenju da ima “najmanju toleranciju na rizik od kontakta sa decom.”

Sve to sada nema smisla. Robotaksi kompanije Cruise se povlače. GM i Cruise nisu izdali izjave o tome kada i da li će se vozila vratiti na ulice. Međutim, GM je najavio da je već izgubio 1,9 milijardi dolara na ovom poduhvatu do septembra ove godine.

Rivalske kompanije poput Waymo-a, koja je u vlasništvu Google-a i dalje nemaju vozače u vozilima u Kaliforniji i šire. Zapravo, kompanija je upravo udvostručila područje svojih usluga za svoje robotaksije u San Francisku i Feniksu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,