ERP 2024

Google Chrome 90 HTTPS protokol će biti postavljen kao podrazumevan

Google će uskoro predstaviti novu verziju svog Chrome web browsera koji će automatski učitati sve nepotpune URL adrese putem sigurnijeg HTTPS protokola.

PCPress.rs Image

Google Chrome dobija malu, ali važnu nadogradnju

Sa trenutnim verzijama, ako se nepotpuna URL adresa ukuca u Chrome Omnibox (Google-ovo ime za URL bar), browser će učitati domen preko HTTP-a. Na primer, kucanje example.com, korisnika će odvesti na http://example.com. Međutim, nakon uvođenja promene, Chrome će automatski usmeriti sve nedovršene upite URL-a na odgovarajuću HTTPS adresu (npr. Https://example.com), pod uslovom da web lokacija podržava noviji protokol. Prošlog meseca, promena je stupila na snagu za mali deo korisnika ažuriranjem Chrome-a 89. Po završetku testiranja, HTTPS će postati default protokol za nedovršene URL-ove sa Chrome 90, čije bi javno izdanje trebalo da bude objavljeno 13. aprila. Međutim, prema objavi na Google-ovom blogu, promena će stupiti na snagu za korisnike iOS-a tek kasnije.

Za one koji nisu upućeni, HTTP (ili protokol za prenos hiperteksta) je protokol koji omogućava web browseru da pošalje zahtev serveru za web hosting, kao i da dobije odgovor. HTTPS (ili Hipertext Transfer Protocol Secure) je mlađi, sigurniji rođak HTTP-a. Obavlja istu funkciju, ali koristi TLS/SSL enkripciju za zaštitu zahteva i odgovora, umesto da šalje informacije u otvorenom tekstu. Google je već dugo zagovornik HTTPS-a i uspostavio je niz mehanizama za ubrzavanje prelaska na noviji protokol.

Chrome je već konfigurisan da nadograđuje kompletne HTTP URL adrese otkucane u browseru na HTTPS kad god je to moguće. Browser takođe blokira preuzimanja iz HTTP izvora koji se nalaze ispod HTTPS stranice, što sprečava hakere da prevare žrtve da veruju da preuzimanje dolazi iz bezbednog izvora. Sa Chrome-om 90, Google će ispraviti jedan od retkih preostalih puteva kojim korisnici mogu slučajno da stignu na manje sigurnu HTTP web stranicu.

Izvor: Techradar.com

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: