ePlaneta

Google Chromebook-ovi postaju otpad u američkim učionicama

Proizvodi na kraju postaju nesposobni da primaju bezbednosna ažuriranja.

PCPress.rs Image

Pojava Google Chromebooka kao centralnog elementa obrazovanja u učionicama širom Amerike potkrepljena je „oduzimanjem argumenata učenicima“. Na primer, nije moguće reći zaboravio sam svesku. Na sve veću popularnost ovog alata u školskim prostorijama uticala je svakako i Korona.

Međutim, pokazalo se da Chromebook proizvodi nisu dugoročni i da stvaraju velike troškove i značajnu količinu otpada. Naime, kroz nekoliko godina upotrebe postalo je jasno da se proizvodi relativno brzo kvare i da nisu u mogućnosti da prihvataju nova ažuriranja. Ujedno teško ih je popraviti, stvaraju značajan štetan otpad, nameću znajačne troškove i ometaju suštinski učenike u njihovom radu.

Zanimljivo je da ove propuste upravo ističe sam Google a ne školske ustanove. U prvom redu to pokazuje opštu nezainteresovanost školskih institucija za kvalitet obrazovanja, dok sa druge strane pokazuje da Google veoma vešto ume da upravlja prodajom i marketingom. Sam Google je ukazao na sve propuste i probleme sa kojima se hipnotisane školske institucije nalaze i ponudio je veoma efikasno rešenje. Naime, kako se Google je ukazao da ima ponudu koja je neuoporedivo jeftinija i nudi jednostavnost, brzinu i naravno sigurnost.

Chromebook zahteva bezbednosna ažuriranja svake četiri nedelje, ali neke komponenete, namerno ili slučajno, tokom vremena, postaju nesposobne za nova ažuriranja, što proizvod čini neupotrebljivim. Do marta 2021. godine koristi se barem jedan uređaj za svakog srednjoškolca i u gotovo u sličnom procentu za svakog osnovca. Chromebook se u datom momentu pandemije pokazao kao savršeno rešenje. Međutim, sada je potrebna nova prodaja i novi obrt kapitala, odnosno stvara se nova veštačka potreba. Google još uvek nije zvanično ponudio rešenje i novi proizvod, ali jeste već bilo puno reči o novoj cloud mogućnosti koja svakako zahteva i novi hardver.

Otpad sa kojim se suočavaju školske institucije čini se da za sada ne brine nikoga iako upravo iz ovakvih sistema dolaze apeli o globalnom zagrevanju i ekološkim temama.

Izvor: abcnews.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

1 thoughts on “Google Chromebook-ovi postaju otpad u američkim učionicama

  • 07. 09. 2023. at 00:24
    Permalink

    Pogledajte dokumentarac “Welcome to Sodom” za uvid u to kako izgleda “raj” u kom zavrsava elektronski otpad uglavnom iz EU.

Comments are closed.