BIZIT plus

Google deli uočeno curenje nafte i gasa

Google i ekološka grupa su predstavili partnerstvo za otrkivanje izvora koji utiču na globalno zagrevanje.

PCPress.rs Image

MethaneSAT lansiraće sledećeg meseca, jedan od nekoliko satelita koji se postavljaju kako bi se pratila emisija metana širom sveta i kako bi se utvrdili glavni izvori gasa staklene bašte. Na ovom projektu rade EDF, Novozelandska svemirska agencija, Univerzitet Harvard, Google i druge kompanije.

Podaci sa satelita biće dostupnim svim putem Google Clouda. Google će obezbediti računarske mogućnosti za obradu informacija tako da mapu sa uočenim curenjem nafte i gasa može svako da pogleda.

Google je rekao da će napraviti mapu naftne i gasne infrastrukture, koristeći veštačku inteligenciju za identifikaciju komponenti kao što su rezervoari za naftu. Podaci MethaneSAT o emisijama će biti prekirveni Google mapom kako bi se lakše razumelo koji tipovi opreme za naftu i gas imaju tendenciju da u najvećoj meri „popuste“.

Partneri na projektu smatraju da su ove informacije dragocene za energetske kompanije, istraživače i javni sektor kako bi se predvidela i ublažila emisija metana u kompenentama koje su generalno najosetljivije.

Pročitajte i:  Google sign-in i sign-up stranice imaju novi dizajn

Lanisranje dolazi u trenutku kada vlade razvijaju kratkotrajni izbor gasa staklene bašte, a preko 50 država i nezavisnih operatera nafte i gasa pokušava da smanji stepen curenja metana.

Izvor: usnews.com

Facebook komentari: