Računari i Galaksija

Naftaški hab znanja

Nadomak Novog Sada nalazi se Naučno-tehnološki centar NIS-a u kojem vrhunski stručnjaci rade na inovacijama u oblasti istraživanja nafte i gasa.

PCPress.rs Image

Vrhunski stručnjaci, superkompjuter, dve laboratorije, neprestani rad na inovacijama i još mnogo toga čini jedan pravi „hab” znanja koji se nalazi nadomak Novog Sada. Reč je o Naučno-tehnološkom centru kompanije NIS koji zapravo pruža naučno-tehnološku podršku u svim fazama istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, sprovodi digitalizaciju i razvoj inovacija i čiji su zaposleni posvećeni ulaganju u obrazovanje i razvoj novih znanja i kompetencija.

Naučno-tehnološki centar NIS-a osnovan je kao samostalna kompanija 2012. godine. U njemu se obavlja veliki broj aktivnosti u okviru istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, od samog projektovanja i nadzora, preko istraživanja kvaliteta nafte i naftnih derivata i digitalizacije procesa.

„Najveća vrednost naše kompanije jesu naši zaposleni. U Naučno-tehnološkom centru radi šest doktora nauka, 16 zaposlenih koji su na doktorskim studijama, dok više od 80 njih ima master diplomu”, kaže za PC Press Leonid Stulov, direktor ovog centra, dodajući da ova ćerka-firma NIS-a zapošljava više od 380 ljudi. On objašnjava i da njihov rad zapravo predstavlja primenu nauke i istraživanja u praksi, koji su od ključne važnosti za uspeh svih procesa koji slede nakon toga u potrazi za naftom.

Pročitajte i:  Kako odabrati hosting?

PCPress.rs Image

„Da NIS veoma veliku pažnju posvećuje razvoju znanja i ulaganju u mlade, pokazuje i podatak da je samo u poslednjih šest godina u Naučno-tehnološkom centru zaposleno više od 100 mladih stručnjaka različitih profila”, precizira naš sagovornik.

U ovom centru kao dokaz da zaista predstavljaju instituciju svetskog nivoa ističu i činjenicu da su, osim u Srbiji, radili i na projektima u Mađarskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Iraku, Rusiji i Angoli. Sve to su rezultati dugotrajnog i posvećenog rada.

„Kompanija NIS je u digitalizaciju poslovnih i tehnoloških procesa NTC-a uložila oko 20 miliona evra. Konkretno, u IT sektor Naučnog centra je uloženo više od osam miliona evra u poslednjih osam godina”, navodi Stulov.

Što se tiče već pomenutog superkompjutera, on raspolaže s više od 60 najmodernijih softvera i gotovo 30 procesa, a laboratorije obavljaju čak 300 sertifikovanih metoda za ispitivanje nafte, stena, zemljišta, gasa i vode. Jednostavno, bez svih ovih znanja i podataka, savremena i ekološki prihvatljiva proizvodnja nafte bila bi teško izvodljiva.

PCPress.rs Image

Sve ovo zavređuje pažnju i mnogih zainteresovanih za saradnju iz celog sveta koji su redovni gosti Centra. Dobra opremljenost i ekspertiza u mnogim sferama doneli su ovom centru saradnju i s mnogim poznatim kompanijama poput Schlumberger-a, Halliburton-a i Paradigme, vodećih igrača u naftnoj industriji i svetu investicionih fondova.

Pročitajte i:  Najnovije globalno istraživanjeo očekivanjima kupaca: Šta kupci zaista žele?

Nakon svega, reklo bi se da entuzijazam stručnjaka, kontinuirane inovacije i stručne kompetencije pružaju centru obećavajuću budućnost.

„Centar je spoj energije, mladih ljudi, najsavremenije tehnologije i opreme i konstantnih inovacija. Ukratko, idealan spoj kakav naučnici sa svih krajeva sveta mogu samo da požele. I sve to u Srbiji”, zaključuje naš sagovornik.

Korisna adresa: nis.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,