Google dodaje encrypted messaging u svoju Android aplikaciju

Google-ov sistem Android telefona dodaje šifrovanje za svoju glavnu aplikaciju za razmenu poruka.

PCPress.rs Image

Niz novih funkcija

Standard Appleovog sistema iMessage godinama, ova funkcija do sada nije bila prisutna u podrazumevanoj Googleovoj aplikaciji. Google-ova verzija zavisi od nečega što se zove Rich Communication Services, a koju je kompanija uvela 2019. Ali kao i iMessage, biće aktivan samo ako su ga oba korisnika uključila i ako imaju Wi-Fi ili mobilni internet. Korisnici će moći da znaju jer će ikona „send“ na sebi imati mali katanac. U suprotnom, kao i kod iMessages-a, napredne funkcije četovanja u Googleovoj aplikaciji vratiće se na redovne razmene poruka sa kratkim porukama (SMS).

Ali ne koristi svaki Android telefon podrazumevano Google-ovu aplikaciju za poruke. Neke druge aplikacije – poput podrazumevane Samsungove aplikacije, koja se takođe naziva i Messages – nude neke RCS funkcije, ali ne i end-to-end encryption. End-to end šifrovanje najavljeno je uz niz drugih novih Android funkcija, uključujući: omogućavanje korisnicima da poruke označe „zvezdicom“u aplikaciji Google, kako bi ih brže pronašli u budućnosti, zatim kontekstualni predlozi emodžija, ažuriranja Google Assistenta i ažuriranja za Android Auto.

Pročitajte i:  Google: Borba protiv deepfake pornografije

Google je takođe najavio da će se njegov sistem za uzbunjivanje kada su u pitanju zemljotresi, objavljen za Novi Zeland i Grčku početkom ove godine, proširiti na Tursku, Filipine, Kazahstan, Kirgistanu, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan, sa još zemalja koje će slediti. Ponegde u Sjedinjenim Državama ta upozorenja dolaze iz sistema ranog upozoravanja koje vode vlasti, ali sistem takođe može da koristi senzore telefona da otkrije sam zemljotres.

Izvor: Bbc

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,