Google i Mozilla zastarele JPEG fotografije menjaju novim formatom

Ime je dobio po grupi koja ga je kreirala – Joint Photographic Experts GroupJPEG (.jpg, .jpeg), te je još uvek najzastupljeniji grafički format na internetu, ali bi to uskoro moglo da se promeni.

PCPress.rs Image

Naime, Google i Mozilla, kompanije koje stoje iza pretraživača Chrome i Firefox, zalažu se za usvajanje novog formata web fotografija, a koji bi zamenio zastareli i sve manje efikasan JPEG. Ove kompanije vode konzorcijum pod imenom Alliance for Open Media, čiji je cilj da ubrza standardizaciju i usvajanje novog AV1 formata fotografija. Apple je krajem prošle godine u okviru iOS-a 11 JPEG fotografije već zamenio novom HEIC alternativom, što je ime formata koje je Apple izabrao za novi HEIF standard, koji koristi moderne metode za kompresovanje fajlova, te omogućava da se digitalne fotografije kompresuju tako da zauzimaju manje prostora, ali zadržavaju isti kvalitet. Trenutna testiranja ukazuju na to da su AV1 fajlovi za 15% manji od HEIC, te 50% od JPEG fajlova, dok nude isti kvalitet.

Pročitajte i:  Kako da promenite podrazumevani Google nalog na Android uređaju

PCPress.rs Image

Kompanija Apple HEIC koristi u okviru iOS-a i MacOS-a, dok su JPEG, PNG i GIF i dalje dominantni formati za web fotografije, a tako je već skoro dve decenije. Upravo zbog toga pomenute kompanije ukazuju na to da je pomalo smešno da se još uvek koriste metode za kompresovanje stare 20 godina, budući da oprema koja se koristi za snimanje fotografija već neko vreme prevazilazi JPEG, budući da ne samo da nije efikasan, već ima i ozbiljna ograničenja kada je paleta boja u pitanju. Usvajanje novog formata koristilo bi kako korisnicima, tako i provajderima, a najviše zbog smanjene količine prostora koju bi zauzimao, te brzine potrebne za otpremanje tako kompresovane fotografije na mrežu ili na uređaj korisnika.

Izvor: TechPowerUp

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,