Kako Amazon Go prodavnica sprečava krađe

Supermarket bez prodavaca i fizičkog obezbeđenja zvuči kao san svakog lopova. Amazon Go prodavnica je upravo to, pa se postavlja pitanje kako će se kompanija boriti sa potencijalnim krađama? Odgovor je – poverenjem?

Amazon go prodavnica

Verovatno ste već upoznati sa Amazon Go prodavnicom bez kasa i redova, i najvažnija – bez fizičkog obezbeđenja. Kako prodavnica radi po principu “uđeš, izađeš i gotovo“, svima je prvo palo na pamet kako se sprečava krađa? Lopovi su za sada zbunjeni, jer nikome nije jasno šta bi ih tačno sprečilo u krađi. 

Pre svega, kamere i senzori se nalaze po celoj prodavnici, ali su oni tu pre svega da bi registrovali šta potrošači kupuju, kako bi mogli samo da izađu nakon što napune korpu. Po čemu se ova kupovina razlikuje od krađe i šta se dogodi ako se nešto ukrade, makar i slučajno?

Amazon siguran u poštenje kupaca i kamere u prodavnici

Na ovaj odgovor nije trebalo dugo čekati. Novinarka CNBS je izašla iz prodavnice a da nije platila jogurt. Ona je to prijavila Amazonu putem društvenih mreža, a odgovor kompanije je bio pomalo iznenađujuć:

Pročitajte i:  Amazon-ova usluga skeniranja dlanova  

Pre svega, uživajte u jogurtu na naš račun. Ovakvi slučajevi se dešavaju toliko retko da se nismo hteli da trošimo vreme na kreiranju način da nam to kupci prijave. Ako se zaista desi da se ne registruje proizvod, uživajte u doručku na naš račun.

Činjenica da se Amazon nije potrudio da napravi opciju za prijave neplaćanja (tj. krađe) govori o poverenju kompanije u sistem prodavnice. Pritom Amazon ne pravi razliku između onih koji slučajno nešto ne plate i onih koji uđu sa namerom da kradu. Stvar je u tome da je sistem napravljen tako da je krađa skoro nemoguća. 

Amazon Go prodavnica ignoriše krađe s razlogom

Pored toga što su veoma sigurni u svoj napredni sistem nadzora prodavnice, Amazon se oslanja na jednu veoma jasnu metodu – matematiku. Jednostavno, jedan ukradeni jogurt ili bilo koji drugi proizvod neće dovesti prodavnicu do bankrotstva. Troškovi eventualnih krađa su mnogo manji od ulaganja u dodatno obezbeđenje koje bi verovatno i odbilo kupce koji bi se osećali kao da im kompanija ne veruje

Pročitajte i:  Amazon proširuje AI nastup sa širom dostupnošću Q chat bota 

Čak i klasične prodavnice sa rampama i obezbeđenjem računaju na krađe kao na redovni trošak. Prodavnica Amazon Go je deo jedne od najvećih kompanija na svetu i par ukradenih kolača je neće srušiti. Osim toga, manje više je nemoguće ukrasti nešto.

amazon go prodavnica krađe

Ukoliko ne želite da budete u startu sumnjivi, morali biste da se prijavite sa Amazon Prime nalogom na ulazu, i da izađete sa nečim kupljenim kako ne bi bilo očigledno da kradete. Kako senzori detektuju svako pomeranje inventara, a kamere se nalaze svuda, postavlja se pitanje kako je uopšte i moguće ukrasti nešto.

Amazon Go čak ohrabruje posetioce da pokušaju da prevare sistem objašnjavajući da nemaju sistem koji sa lakoćom može da registruje šta je uzeto sa police a da nije plaćeno. Dugoročno gledano, budućnost prodavnice će zavisiti od funkcionalnosti sistema. Ono što smo sigurni je da bi u Srbiji već nakon nedelju dana imali rešenje kako da se prevari sistem

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,