ERP 2024

Google i VirusTotal analizirali 80 miliona ransomware napada

Google i VirusTotal su objavili novi ransomware izveštaj u kome je analizirano 80 miliona ransomware napada izvršenih od početka 2020. godine u 140 država. Prema tom izveštaju, najveći broj napada dogodio se u Izraelu, Južnoj Koreji, Vijetnamu, Kini, Singapuru, Indiji, Kazahstanu, Filipinima, Iranu i Velikoj Britaniji. Najveći skok napada zabeležio Izrael, sa povećanjem od čak 600 procenata.

ransomware

Tokom 2020. godine, ransomware aktivnost je doživela pikove tokom prva dva kvartala, a napadi su većinom povezani sa ransomware-as-a-service grubpom GandCrab. Ova grupa imala je najveću aktivnost u prvom kvartalu prošle godine, nakon čega je njena aktivnost značajno opala. Drugi veliki pik uočen je u julu ove godine, a za napade je u najvećoj meri bila odgovorna Babuk ransomware banda, koja je svoje aktivnosti započela tokom 2021. godine.

GandCrab je u analiziranom periodu bila najaktivnija ransomware grupa, odgovorna za 78.5 procenata napada. Slede Babuk (7.6 procenata) i Cerber grupa, sa 3.1 procentom napada. Čak 95 procenata upotrebljenih ransomware fajlova bilo je u vidu Windows EXE fajlova ili DLL-ova, dok je 2 procenta bilo namenjeno Android okruženju.

Pročitajte i:  Google ne želi da plaća novinare u Kaliforniji

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,