BIZIT plus

Google je oslobođen kazne od 32,5 miliona dolara u tužbi Sonos-a

Sonos je optužio Google da je nelegalno koristio tehnološke inovacije koje su zaštićene njegovim patentima.

PCPress.rs Image

Presuda je prvobitno bila doneta u korist kompanije Sonos

Google je uspeo da ubedi savezni sud iz Kalifornije da nije koristio patente kompanije Sonos. Prema izveštajima Reuters-a, sud je odbacio raniju sudsku presudu protiv Google-a u iznosu od 32,5 miliona dolara. Presuda je prvobitno bila doneta u korist kompanije Sonos. Sonos je tvrdio da je Google koristio njihove patente u vezi sa razvojem pametnih zvučnika. Sud je sada odlučio da Google nije prekršio patente Sonos-a u vezi sa ravojem te tehnologije.

Sud je detaljno objasnio kako patenti koje je Sonos koristio za tužbu navodno vuku korene iz jedne privremene prijave koja je nastala 2006. godine. Međutim, Sonos je očigledno odložio proces podnošenja zahteva za patente sve do 2019. godine. Tehnologija koja je bila obuhvaćena tim patentima kompanija nije implementirala u svoje proizvode sve do 2020. godine. Google je još 2014. godine ponudio Sonos-u plan za korišćenje te tehnologije tokom razmatranja o zajedničkoj saradnji.

Pročitajte i:  Google ponovo odlaže gašenje kolačića

Shodno tome, prošao je značajan vremenski period nakon što je Google 2014. godine ponudio Sonos-u plan za zajedničku upotrebu tehnologije. Međutim, Sonos nije preduzeo odgovarajuće korake u vezi sa patentima na vreme.

Sonos je povezao svoje patente sa prijavom iz 2006. godine sto je ipak prethodilo samim razvojem proizvoda Google-a. Međutim, sud je naveo da ranija prijava nije sadržala dovoljno informacija o tehnologiji. Sonos je 2019. godine izmenio specifikaciju svog zahteva za patente kako bi uneo nove informacije.

Sonos je tužio Google početkom 2020. godine

„Situacija u ovom slučaju nije bila takva da je Sonos bio prvi koji je pokrenuo inovaciju i vodio industriju prema nečemu potpuno novom“. Sud tvrdi da je industrija već bila na putu ka razvoju nove tehnologije a tek tada je Sonos izašao iz senke tvrdeći da su oni bili prvi koji su došli na tu ideju. Sud je sugerisao da su Sonos-ovi zahtevi za patentima koji su se odnosili na konkurentske proizvode proizišli iz stare prijave koja nije direktno doprinela razvoju te tehnologije. Ti navodi pojavili su se kasnije u cilju zaštite njihovih interesa na tržištu.

Pročitajte i:  Google u 2023. godini prodao 10 miliona Pixel telefona

Sonos je tužio Google početkom 2020. godine, optužujući ga za kršenje pet patenata za razvoj pametnih zvučnika. Patrick Spence, izvršni direktor kompanije, rekao je tada da je Google “otvoreno i svesno” prevario kompaniju i odbio da sarađuje u “međusobno korisnom rešenju.” Ranije ove godine, savezi sud Kalifornije je presudio da je Google prekršio patent koji je u vlasništvu Sonos-a. Sud je tada naredio tehnološkoj kompaniji da plati kaznu od 32,5 miliona dolara. Međutim, sud je kasnije u svojoj novoj odluci naveo da je “suđenje sada rasvetlilo šta se zapravo dogodilo.”

U saopštenju, portparol Sonos-a je naveo da je nova presuda “netačna i prema činjenicama i prema zakonu.” Sonos očigledno neće prihvatiti novu presudu. Portparol Sonos-a je naveo da kompanija namerava da se žali na ovu odluku.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,