BIZIT plus

Meta uklanja (dez)informacije o Hamasu

Meta privremeno proširuje svoju politiku nasilja i uklanja sadržaj koji jasno identifikuje taoce Hamasa.

PCPress.rs Image

Meta je u petak izjavila da preuzima korake kako bi uklonila sve oblike podrške Hamasu na svojim platformama nakon što je Evropska Unija zamerila društvenim medijima da ne čine dovoljno u borbi protiv dezinformacija.

Od kako je Hamas napao Izrel, pogrešne slike i lažne vesti drastičnom brzinom se šire po Facebook-u i drugim mrežama. U roku od tri dana Meta je uklonila ili označila kao uznemirujući sadržaj više od 795.000 objava na svojim mrežama.

Zbog nove situacije Meta privremeno proširuje svoju politiku nasilja i podstiče uklanjanje sadržaja na kojem se jasno identifikuju taoci Hamasa. Sadržaj sa zamućenim slikama je i dalje dozvoljen, ali kompanija nastoji da da prioritet bezbednosti i privatnost žrtvama otmica.

Meta je izjavila da je svesna da će Hamas emitovati slike talaca i da će brzo ukloniti svaki takav sadržaj i sprečiti ponovno deljenje takvih objava.

Hamasu je trenutno zabranjen pristup platformama, dok Meta i dalje dozvoljava društveni i politički diskurs, odnosno izveštavanje vesti, pitanja koja se odnose na ljudska prava ili akademske stavove, kao i neutralne i kritičke diskusije.

Pročitajte i:  Meta predstavlja "fediverse sharing" za Threads

Sa druge strane, Evropska komisija vrši pritisak na platforme društvenih medija da uklone nezakonit i štetan sadržaj kako bi bili u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama čije kršenje može dovesti do velikih kazni.

Izvor: indianexpress.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,