BIZIT plus

Google Lyft konkurencija Uber-u

Kompanija Alphabet, u čijem je vlasništvu Google, odlučila je da uloži milijardu dolara u servis za deljenje prevoza Lyft, čime otvoreno pokušava da smanju uticaj Uber-a na tržištu.

PCPress.rs Image

Lyft je još uvek značajno manji, te ima manju vrednost od Uber-a, koji prema poslednjim procenama vredi oko 70 milijardi dolara, te je priliku da proširi poslovanje video u trenutku kada je Uber bio okupiran problemima u vezi sa seks skandalom, te promenama u upravnoj strukturi. Tako su u kompaniji Lyft odlučili da svoju uslugu ponude u još više gradova širom Sjedinjenih američkih država, pa njihovim vozilima sada pristup ima oko 95% američkog stanovništva, za razliku od 54% s početka godine.

Iako je Google bio jedna od prvih kompanija koje su investirale u Uber, sada ga tuži zbog toga što stručnjaci iz Googlovog ogranka za proizvodnju samoupravljivih vozila – Waymo, navodno, prelaze u Uber, te zloupotrebljavaju poslovne tajne koje su u vezi sa Google-ovom tehnologijom. Velika pravna bitka zakazana je za početak decembra, pa, ako Waymo pobedi, Uber bi mogao da izgubi milijarde dolara, te bi verovatno morao da odustane od sopstvene proizvodnje samoupravljivih vozila.

Pročitajte i:  Google Photos dodaje postavku personalizacije na osnovu aktivnosti

PCPress.rs Image

Početkom godine Waymo je sklopio partnerstvo sa Lyft-om, kako bi zajedno počeli da testiraju autonomna vozila, te je i to protumačeno kao napad na Uber, a sada se Lyft još više približava Alphabet familiji sa novih milijardu dolara investicije za širenje uticaja i poboljšavanje poslovanja.

Izvor: The Denver Post

Facebook komentari: