Google nagovestio povratak Google Glass naočara

Google je nedavno nagovestio da bi često osporavani Google Glass uređaj jednog dana mogao da se vrati na tehnološku scenu, a kada se tehnologija proširene stvarnosti bude dodatno poboljšala.

PCPress.rs Image

Tako je Rick Osterloh, direktor Google-ove hardverske divizije, nedavno govorio o tome da su Google pametne naočare proizvod sa mnogo potencijala, te rekao da će i pored toga proći nekoliko godina pre nego što zaista budu spremne za masovnu proizvodnju. Kompanija je pametne naočare sa kamerama, te ekranom za diskretno čitanje poruka, prvi put predstavila 2014. godine, da bi se uskoro pokrenula rasprava o ugrožavanju privatnosti korisnika, zbog koje je kompanija na kraju i prekinula projekat, te se ovaj i danas opisuje kao jedan od najvećih Google-ovih neuspeha.

Ipak, nedavni tehnološki pomaci povratili su interesovanje za uređaje koji podržavaju tehnologiju proširene stvarnosti. Tako Intel i startap kompanija Magic Leap rade na holografskim naočarima, uređaj HoloLens iz kompanije Microsoft izašao je na tržište još 2016. godine, a spekuliše da i Apple razvija sopstveni uređaj. I Apple i Google su opcije proširene stvarnosti uključili u svoje mobilne softvere tokom 2017. godine, te omogućili interakciju virtuelnih objekata sa onima iz stvarnog sveta, a stručnjaci smatraju da su pametne naočare ipak jedino pravo odredište ka kojem bi ova tehnologija trebalo da se kreće.

Pročitajte i:  Apple neće morati da otvori iMessage da radi sa drugim platformama

PCPress.rs Image

Najupadljivije korišćenje tekovina proširene stvarnosti do sada je ono u okviru igre Pokémon Go, a stručnjaci smatraju da bi ova tehnologija u budućnosti mogla da se primenjuje u okviru edukacije, i različitih modela poslovanja, te tako ostvari dublji uticaj na društvo, te razumevanje tehnologije uopšte.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,