BIZIT plus

Google nagrađuje istraživače koji otkriju nepravilnu upotrebu korisničkih podataka

Google je objavio da će nagraditi istraživače za pronalazak Android aplikacija i Chrome ekstenzija koje na nepravilan način upotrebljavaju podatke o svojim korisnicima. Uslov za nagradu biće da se ta nepravilna upotreba može verifikovati na nedvosmislen način.

PCPress.rs Image

Ovo je deo Google-ovih napora da pronađu i uklone sve koji upotrebljavaju na neregularan način podatke o korisnicima prikupljenim kroz Android aplikacije i Chrome ekstenzije. Drugim rečima, Google želi da izbegne situaciju u kakvoj su se našli Facebook i Cambridge Analytica. Ukoliko neko identifikuje situaciju u kojoj su korisnički podaci prodati ili iskorišćeni za neku primenu koja nije predviđena bez znanja korisnika, moći će da računa na finansijsku nagradu.

Aplikacija ili Chrome ekstenzija preko koje su prikupljani takvi podaci biće uklonjeni sa Google Play-a ili sa Google Chrome Web Storea-a, a developerima će biti uskraćena prava da dalje sarađuju sa Google-om.

Google još uvek nije objavio detalje o vrednostima nagrada, ali se očekuje da bi one mogle da idu do 50.000 dolara.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Google koristi AI za predviđanje poplava

1 thoughts on “Google nagrađuje istraživače koji otkriju nepravilnu upotrebu korisničkih podataka

  • 01. 09. 2019. at 22:47
    Permalink

    Svaka aplikacija koja zahteva dozvolu precizne lokacije je potencijalno opasna aplikacija koja vas može detektovati i pratiti vaše kretanje u realnom vremenu i prikupljati razne podatke o vama ( vidi dozvole za aplikaciju ) a te podatke ( prema polisi privatnosti na koju pristajete samim instaliranjem aplikacije ) može dalje deliti sa trećim licima bez ikakvih problema i bez ikakve njihove dalje odgovornosti. Na iste takve uslove pristajete i korišćenjem i gogleovog Android sistema, to jest dajete mu vaše odobrenje da može deliti vaše podatke sa trećim licima bez prava da google bude odgovoran za zloupotrebu vaših podataka. ( od tih trećih strana sa kojima deli vaše podatke ) A pošto je po defaltu uključeno deljenje lokacije, dato odobrenje skoro svim aplikacijama da dele podatke, odobren rad svim aplikacijama u pozadini kao i automatsko ažurirane svih aplikacija to jest dopuštena razmena podataka sa udaljenim serverima, svaka aplikacija je potencijalna opasnost. Malo ko od korisnika u podešavanjima aplikacija isključuje te stvari ( deljenje lokacije, ukidanje dozvole aplikacijama da rade u pozadini i dele vaše podatke … ) pa je zbog toga i sam Android potencijalno ne bezbedan. Kao primer navodim lično iskustvo. Na android uređaju u podešavanjima isključim deljenje lokacije, automatsko ažuriranje (svih aplikacija ) onemogućim pojedine aplikacije koje mi ne trebaju ( jer ne mogu da ih de instaliram ) isključujem mobilni internet kad ga ne koristim I sve radi savršeno. ( pre toga sam skinuo aplikacije koje su mi potrebne, instalirao sam i mozilin pretraživač, u mozilu sam od dodataka dodao adblock ultimate ) Prilikom ukljućivana mobilnih podataka i povezivanja na internet sveradi normalno i u jednom trenutku počinje da se ažuriraju gogle play usluge, pa posle i gogle prodavnica. Posle nekog vremena gasim internet i mobilne podatke, otvaram podešavanja telefona i imam šta da vidim: deljenje lokacije uključeno, pojedinim aplikacijama ukjljučen rad u pozadini a pojedine aplikacije ažurirane i dodate neke nove i to bez moje dozvole. Šta više da pričam??? Nek mi gogle javi gde da dođem da pokupim pare od nagrade. Ćao!!!

Comments are closed.