Twitter aplikacije ne rade a Musk ćuti

Prošlo je nekoliko dana otkako je skoro svaki veći Twitter klijent treće strane pokvario, a programeri kažu da još uvek nisu čuli ništa od kompanije o tome šta se dešava. Činilo se da su problemi počeli u četvrtak uveče, a neki korisnici su prijavili da dobijaju greške u vezi sa autentifikacijom.

PCPress.rs Image

Ćutanje iz kompanije je bilo prilično potpuno. „Još uvek nema zvaničnih/nezvaničnih informacija iz Twittera“, rekao je ko-kreator Tweetbota Paul Haddad u postu Mastodon. „Mi smo u mraku isto koliko i vi“, stoji u objavi na blogu Iconfactory-a, kompanije koja stoji iza Twitterific-a.

Od nedelje popodne, nije bilo tvitova o nevolji aplikacija trećih strana bilo sa zvaničnog Twitter naloga, Twitter naloga podrške ili Elona Muska.

Aplikacije kao što je Twitterific od tada su počele da prikazuju obaveštenja korisnicima da reše problem.  Aplikacija Tweetbot prikazuje sličnu poruku.

Korisnici Twittera, programeri i neke novinske kuće spekulisali su da je ovo potez sa Twittera da potpuno ugasi klijente trećih strana. Međutim, izgleda da izveštaj The Information potvrđuje da je prekid bio nameran. U internim porukama koje je prodavaonica pregledala, viši softverski inženjer kaže: „Suspenzije aplikacija treće strane su namerne“ na Slack kanalu posvećenom prekidima na Twitteru i drugim poremećajima.

Pročitajte i:  X radi na NSFW Communities za sadržaje za odrasle

Prema The Information, drugi zaposleni pita kada mogu dobiti listu „odobrenih tačaka za razgovor“ kao odgovor na žalbe da aplikacije trećih strana ne rade u petak. Menadžer marketinga proizvoda navodno odgovara rekavši da je Twitter „počeo da radi na komunikacijama“, ali da nisu sigurni kada će te informacije biti spremne da podele sa programerima.

Haddad kaže da će njegova kompanija raditi pod pretpostavkom da je prekid nameran, a Iconfactory post ističe mogućnost „nove politike koja se primenjuje samo na aplikacije sa velikim brojem korisnika.

Aplikacije trećih strana oslanjaju se na Twitter-ov API za dobijanje podataka iz usluge, tačka koja je bila sporna u prošlosti dok je kompanija prolazila kroz period u kojem je zanemarila alate za spoljne programere.

Činilo se da se to preokreće pre nego što je Elon Musk kupio kompaniju, mada nije jasno gde se on nalazi na alternativnim Twitter aplikacijama; izgleda da nije rekao mnogo pozitivnog ili negativnog o njima. Međutim, njegov Twitter 2.0 ima podsticaje da svoju aplikaciju prve strane učini jedinom igrom u gradu; kompanija očajnički pokušava da zaradi novac, fokusirajući se na svoju Blue pretplatničku uslugu koja nudi funkcije u sopstvenom klijentu. Osim toga, aplikacije trećih strana često ne prikazuju oglase, što znači da su neki korisnici potencijalno ostali potpuno nemonetizovani.

Pročitajte i:  Threads API dolazi u junu 

Teško je reći da li je nestanak klijenta treće strane posledica API-ja.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: