Data centri 2024

Google obustavlja Basic HTML verziju Gmail-a u januaru 2024

PCPress.rs Image

Google će u januaru 2024. godine obustaviti podršku za osnovnu HTML verziju svoje Gmail usluge.

Google u poslednjih nekoliko meseci otežao pronalaženje osnovnog HTML prikaza

Nije jasno kada je Google doneo odluku da završi podršku za osnovni HTML format – vesti o tome mogu se naći na stranici podrške pod nazivom “Koristite najnoviju verziju Gmaila u svom browseru.” Poslednji zapis ove stranice na Archive.org potiče iz kasne 2022. godine, a Google-ov keš nije pružio informacije koje bi identifikovale datum ove promene.

The Register je pitao Google kada je doneta odluka da se završi podrška za osnovni HTML i zašto. Predstavnik je poslao sledeću izjavu:

“Verzije Gmaila u osnovnom HTML formatu su prethodne verzije Gmaila koje su zamenjene njihovim modernim naslednicima pre više od 10 godina i ne sadrže punu funkcionalnost Gmaila.”

Google sugeriše da je svrha osnovnog HTML ponude da ne uključuje “potpunu funkcionalnost Gmaila.” 

Zanimljivo je da je korišćenjem Chrome-ovog Inspect>Network alata za testiranje vremena učitavanja HTML stranice, utvrđeno da je ono iznosilo 1200 milisekundi. Gmail u punoj verziji se učitao za 700 milisekundi – ali je zatim nastavio sa učitavanjem elemenata skoro minut pre nego što se stabilizovao.

Pročitajte i:  Apple, Google i Meta prvi na udaru DMA zakona 

Odluka je izazvala kritike od strane Pratika Patela, koji se opisuje na Mastodonu kao “slepi tehnolog koji se zalaže za #pristupačnost iz zabave i neophodnosti.”

“Poznajem mnogo slepih ljudi koji koriste osnovni HTML prikaz Gmaila. Ne samo da će biti zbunjeni, već će biti nezadovoljni,” napisao je Patel.

Patel je takođe primetio da je Google u poslednjih nekoliko meseci otežao pronalaženje osnovnog HTML prikaza, što sada razume s obzirom na to da je ta funkcija ukinuta.

Google je poznat po obustavljanju usluga koje ne ispunjavaju njegove ciljeve. Tokom godina je ukidao popularne usluge kao što je RSS čitač, neuspešne projekte poput Wave-a, projekte kao što je Google Code koji su izgubili konkurenciju rivalima i invazivne tehnologije za oglašavanje koje su odbili njegovi konkurenti.

Međutim, Google je takođe zadržao neke ponude nakon nezadovoljstva korisnika. Na primer, 2022. godine je istrajao sa besplatnom G Suite legacy verzijom nakon što je primio mnoge pritužbe korisnika koji su smatrali da im je obećano da će ta usluga biti dostupna zauvek.

Pročitajte i:  20 godina Gmail-a 

Google tvrdi da je “posvećen tome da pristupačnost bude ključna stavka” i navodi mnoge pristupačne funkcije u Gmailu, uključujući podršku za čitače ekrana i beskontaktno slanje emaila.

Izvor: Theregister

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,