Top50 Glas publike

Google omogućava third-party plaćanja u EU

Android programeri koji distribuiraju aplikacije u Google Play prodavnici sada mogu da koriste sisteme third-party plaćanja u mnogim evropskim zemljama. Mera se odnosi na Evropski ekonomski prostor, koji obuhvata države Evropske unije, kao i Island, Lihtenštajn i Norvešku.

Google omogućava third-party plaćanja u EU

Novi sistem plaćanja neće biti implementiran pre 2024.

Google preduzima korak nakon što Evropska komisija ovog meseca usvojila Zakon o digitalnim tržištima. Zajedno sa Zakonom o digitalnim uslugama, zakon je osmišljen tako da obuzda moć velikih tehnologija, na primer, zabranjujući glavnim vlasnicima platformi da svojim sistemima daju poželjniji tretman. Ne očekuje se da će DMA stupiti na snagu pre 2024. godine. Ovaj potez delimično poništava politiku koja je zahtevala da se sva plaćanja u aplikaciji obrađuju preko sistema naplate Play prodavnice. Programeri koji se odluče za drugačiji sistem naplate neće moći u potpunosti da izbegnu Google-ove naknade.

Naknade koje Google naplaćuje smanjile bi se na 12% ili 27%, ako izaberu sistem third-party plaćanja. Programeri će takođe trebati da ispune odgovarajuće zahteve za zaštitu korisnika. Kompanija planira da dozvoli aplikacijama za igre da koriste alternativne sisteme plaćanja u EEA pre nego što DMA stupi na snagu. Google se dugo opirao ideji da se Play prodavnica otvori alternativnim provajderima plaćanja, suočen sa pritiscima sa više strana, ali je EU pogurala njegovu odluku.

Pročitajte i:  Najbolje ekstenzije za Chrome

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,