Google-ove Data centre napajaće 1.6 miliona solarnih panela

Google kupuje 1.6 miliona solarnih panela za svoja dva nova Data centra koji će biti locirani na Jugoistoku SAD-a (u Tenesiju i Alabami). Kupovina velikih solarnih farmi deo je dogovora sa vlastima Tenesija, koji se odnosi na obezbeđivanje 413 megavata snage, što je ekvivalent solarnih sistema postavljenim na krovovima 65.000 kuća.

PCPress.rs Image

Dve najveće solarne farme koje proizvode po 150 megavata i to su najveći izvori solarne energije koje je do sada kupio Google. Njihova snaga biće dovoljna da u najvećoj meri napajaju Data centre u pomenutim državama, koji su trenutno u fazi renoviranja, između ostalog i da bi se pripremili za novi način obezbeđenja struje. Prema navodima iz Google-a, oko 72 procenta električne energije u tim Data centrima biće zasnovano na obnovljivim, zelenim izvorima, što je znatno više od proseka, koji iznosi 48 procenata.

Još 2012. godine Google je objavio da mu je cilj da kupi dovoljno izvora obnovljive energije kako bi se kompanija u potpunosti (100%) oslonila na njih i to pokazuju i u praksi, jer su sada najveći korporativni kupac i potrošač obnovljivih energetskih izvora.

Pročitajte i:  Reddit i ugovor o obuci AI za prodaju sadržaja

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,