Google-ovo novo bezbednosno ažuriranje za Chrome radi lakšeg upravljanja lozinkama

Google radi na značajnom bezbednosnom ažuriranju koje će uvesti ukupno sedam novih funkcija u Chrome za desktop i iOS.

PCPress.rs Image

Chrome vam omogućava da uvezete loginove iz odabranih izvora treće strane

Četiri su trenutno dostupne korisnicima desktopa, a sve uključuju softver Password Manager kompanije. Obavezno pripazite na zakrpu kada stigne. Počevši od vrha, Password Manager će imati novi dom u Chrome-ovom meniju podešavanja. Tamo će korisnici moći da upravljaju svojim akreditivima za prijavu ili prilagođavaju svoja bezbednosna podešavanja. Ali ako više volite direktniji pristup, „možete da napravite prečicu na radnoj površini za Google Password Manager“, navodi se u postu.

Tehnološki gigant takođe dodaje mogućnost pisanja beleški za određene prijave. Kao primer, recimo da imate više naloga za jednu veb lokaciju, ali vam je teško da zapamtite svaki detalj. Možete da kliknete na ikonu ključa u Chrome-ovom adress baru da biste otvorili kontekstni meni, otkrivajući vaše beleške u kojima se nalaze ti detalji. Klikom na ikonu olovke možete da unesete izmene. Zatim će kompanija omogućiti korisnicima da uvoze lozinke od menadžera trećih strana u Chrome na desktopu. Na veb stranici Google Help se navodi da ljudi prvo moraju da konvertuju svoje akreditive u .csv datoteku pre nego što bilo šta otpreme u browser. Detaljna uputstva o tome kako da to uradite mogu se naći na veb lokaciji pomoći za Chrome.

Pročitajte i:  Google Pixel 9 serija imaće tri modela telefona

Međutim, čini se da će alat moći da unese vaše podatke samo iz određenih aplikacija. Te aplikacije su Microsoft Edge, Safari, 1Password, Bitwarden, Dashlane i LastPass. Nema reči o budućim planovima za podršku drugim izvorima.

Dolazi uskoro

Što se tiče poslednja tri dodavanja, oni će stići kasnije tokom godine. Prvo, Chrome na desktopu će dobiti biometrijsku autentifikaciju, nešto što je do sada bilo ekskluzivno za mobilnu aplikaciju. Google navodi da će ovo omogućavanje dodati drugi „sloj bezbednosti pre“ automatskih popunjavanja akreditiva. Tipovi biometrijske autentifikacije koje Chrome podržava zavise od vašeg računara. Na primer, ako posedujete laptop sa čitačem otiska prsta, pretraživač vam omogućava da se prijavite na naloge samo pomoću otiska prsta.

Na iOS-u, provera lozinke na Chrome-u će početi da označava pogrešne prijave. Alat će vas podstaći da promenite svoje podatke ako otkrije slabu, ponovo upotrebljenu ili kompromitovanu lozinku. Ostatak ažuriranja iOS-a sastoji se od manjih podešavanja dizajna kako bi se neke stvari olakšale. Upiti za automatsko popunjavanje će biti uvećani i kad god pregledate svoje sačuvane akreditive u podešavanjima, „više sačuvanih naloga za jednu veb lokaciju će [sada] biti grupisano zajedno.“

Pročitajte i:  Google plaća 350 miliona dolara za rešavanje tužbe akcionara

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,