BIZIT plus

Google patentirao inovativan sistem prednje kamere ispod ekrana

Jedan od glavnih napora proizvođača telefona danas je, kako da smanje ili eliminišu zarez na ekranu zbog prednje kamere. I dok većina proizvođača Anrodid telefona prelazi na tzv. „punch hole“ kamere, Google izgleda da ide bar jedan korak ispred toga. Naime, Google je patentirao inovativan način postavljanja kamere ispod ekrana.

google

Kamere ispod ekrana nisu toliko nove. ZTE je već predstavio jedan model telefona sa ovakvom kamerom, a očekuje se da će u toku ove godine biti još nekoliko modela sa sličnim rešenjima. Zna se da na tome rade Samsung, Xiaomi i Oppo. Ipak, postojeća tehnologija nije dovoljno dobra – teško se implementira i zahteva kompromise po pitanju kvaliteta fotografija. Google je, sudeći prema novom patentu, uspeo da reši taj veliki problem.

Patent je predat sredinom septembra prošle godine u World Intellectual Property Organization (WIPO). A dokument nazvan „Full-screen display with sub-display kamera“, objavljen je 6. maja ove godine i u njemu se opisuje Google Pixel telefon sa prednjom kamerom koja je ugrađena ispod ekrana pod uglom od 90 stepeni. U dokumentaciji se pominje da je upotrebljen OLED displej panel, sa kvadratnim otvorom veličine dva do tri milimetra. Dodatni ekran je takođe postavljen pod uglom od 90 stepeni i na njemu se prikazuje sadržaj koji bi trebao da se vidi na mestu „rupe“ na osnovnom ekranu. Ogledalo koje se rotira projektuje sliku sa dodatnog ekrana i na taj način „popunjava prazninu“ u glavnom ekranu. Kada se aktivira prednja kamera, ogledalo se rotira ka kameri i ona dobija pun, nesmetan pristup jer se ispred nje nalazi samo staklo. Dodatni displej sadrži i tri senzora, ambijenalni senzor, senzor blizine i IR senzor, koji će moći da se iskoristi za 3D detekciju lica.

Pročitajte i:  Google Drive bi mogao dodati pametan novi način za organizovanje vaših fajlova

Za sada se ne zna kada bi mogao da se pojavi Google telefon sa ovom kamerom. Najverovatnije je da će to biti u toku naredne godine (Pixel 7 serija?), ali to su samo nagađanja, pošto Google još uvek nije dao ni jedno zvanično obaveštenje tim povodom.

Izvor: Lets Go Digital

Facebook komentari: