BIZIT 2022

Google Play problem: Reklame koje troše bateriju

U Google Play prodavnici se pojavio veći broj aplikacija koje korisnike bombarduju reklamama, čak i kada se aplikacije ne koriste, što utiče na korisničko iskustvo, ali i na trajanje baterije.

PCPress.rs Image

Maliciozni developeri razvili su brojne taktike, te aplikacije nije lako detektovati, budući da se aktiviraju tek nakon 48 sati od preuzimanja, i reklame prikazuju u nasumičnim intervalima, dok maliciozni kod kriju u više fajlova. Ovakve aplikacije imaju i funkcionalni deo koda, koji obavlja ono što stoji u opisu u Google Play prodavnici, tako da na prvi pogled sve izgleda legitimno. Bezbednosni istraživači su do sada pronašli 17 ovakvih aplikacija, koje su zajedno preuzete oko 550 hiljada puta. Reklame koje se prikazuju su prilično agresivne, pa pored toga što otežavaju korišćenje uređaja, bitno skraćuju i trajanje baterije.

PCPress.rs Image

Google je već reagovao, i krenuo sa uklanjanjem malicioznih aplikacija poput Car Racing 2019, 4K Wallpaper (Background 4K Full HD), File Manager Pro – Manager SD Card/Explorer, Barcode Scanner, Transfer Data Smart, te drugih.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Google Play predstavio novi logo za svoj 10. rođendan
SBB

Tagovi: , ,