N Central domination

Google pretrage „nesanica“ i „ne mogu da spavam“ dostigle rekord tokom izolacije

Izgleda da je koronavirus poremetio ritam spavanja ljudi širom sveta – ili barem tako nagoveštavaju Google podaci.

PCPress.rs Image

Pretrage pojmova „nesanica“ i „ne mogu da spavamdostigle su najviši nivo u aprilu, navodi Google Trends. Podaci ne otkrivaju tačan uzrok rasta, ali vremenska linija se poklapa sa većim brojem globalnih mera izolacije zbog COVID-19 u svetu.

Rutina spavanja poremećena

Prošlog meseca su istraživači sa Harvarda upozorili da bi pandemija mogla da utiče na rutinu spavanja kod ljudi, što bi zauzvrat moglo da dovede do drugih komplikacija mentalnog zdravlja. „Previše besanih noći može pogoršati fizičke i psihičke probleme“, piše Harvard Gazette. Mnogima su navike spavanja patile tokom izolacija. Zbog rada od kuće lako se desi da se ode kasno u krevet, jer više nije bilo potrebno da se vodi računa o prevozu i jutarnjoj pripremi za posao.

U izolaciji su se mnogi posvetili bindžovanju serija ili igranju do kasno, što je zauzvrat značilo da se nema punih osam sati sna. U obzir je ulazila još jedna greška, a to je da se češće spava kako bi se nadoknadio propušten san, za koji istraživači sa Harvard-a napominju da bi mogao da uzrokuje smanjen „apetit“ za snom.

Pročitajte i:  Vakcina od mikročestica automatski obezbeđuje buster doze

Izvor: TNW

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,