Google prijavio bankrot u Rusiji

Google nije u mogućnosti da posluje u Rusiji nakon što su zvaničnici zaplenili bankovni račun kompanije.

PCPress.rs Image

Google će nastaviti da pruža pristup besplatnim servisima

Rusko odeljenje Google-a, podnelo je obaveštenje o nameri da proglasi bankrot nakon što su zvaničnici zaplenili bankovni račun kompanije. To je „učinilo neodrživim funkcionisanje naše kancelarije u Rusiji, uključujući zapošljavanje i plaćanje zaposlenih u Rusiji, plaćanje dobavljačima i prodavcima i ispunjavanje drugih finansijskih obaveza“, rekao je portparol Google-a.

Kao i mnoge druge kompanije, Google je suspendovao većinu svojih komercijalnih aktivnosti u Rusiji nakon invazije te zemlje na Ukrajinu u februaru. Uprkos tome i sada prijavi za bankrot, Google će za sada nastaviti da pruža Rusima pristup besplatnim servisima kao što su Pretraga, Youtube, Gmail, Mape.

U maju prošle godine, Rusija je kaznila Google sa oko 82.000 dolara zato što nije izbrisao hiljade delova sadržaja za koje je smatrala da su nezakoniti. Vlasti su zatim kaznile kompaniju sa približno 98 miliona dolara u decembru iz sličnih razloga. Procenjeno je da je to predstavlja vrednost oko 5,7 odsto Google-ovog prometa u Rusiji u 2021.godini.

Pročitajte i:  Google je koristio AI da predvidi poplave i do 7 dana unapred

Poslednjih meseci, telekomunikacioni regulator Roskomnadzor vršio je pritisak na Youtube da ukine ograničenja pristupa ruskim medijima. Ruski TV kanal je prošlog meseca izvestio da su sudski izvršitelji zaplenili oko milijardu rubalja (oko 15 miliona dolara) od Google-a, nakon što je odbio da Ruskom TV kanalu vrati pristup nalogu na Youtube-u.

Iako je Rusija blokirala mnoge druge platforme i usluge, uključujući Google vesti, trenutno nema planove da spreči korisnike u zemlji da pristupe YouTube-u. Ove nedelje je rečeno da će stanovnici verovatno patiti ako dođe do blokade Youtube-a. Prema izveštajima Reuters-a, Youtube ima oko 90 miliona ruskih korisnika.

Takođe, ruski ministar za digitalni razvoj je rekao da, uprkos testiranju sopstvene, zatvorene verzije interneta, zemlja planira da ostane povezana sa globalnom mrežom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,