BIZIT 2022

Google prikuplja podatke o kretanju Android korisnika

Već neko vreme se govori o tome da pametni telefoni pamte kretanje svojih korisnika, te to nije veliko iznenađenje, ali ako se to dešava i u slučaju kada telefon nije aktiviran, nema instalirane aplikacije, te SIM karticu, to ipak postaje razlog za brigu. Tako uređaji koji podržavaju Android operativni sistem prikupljaju podatke o lokaciji korisnika, te ih šalju nazad u Google svaki put kada se povežu na internet.

PCPress.rs ImagePrema istraživanjima, Android uređaji od početka 2017. određuju lokaciju u odnosu na najbliži toranj, čak i kada su servisi za lociranje isključeni. Rezultat toga je da Google dolazi do podataka o kretanju korisnika koji premašuju očekivanja o poštovanju privatnosti.

Iz kompanije su potvrdili ovu praksu, te dodali da podaci nikada nisu korišćeni ili skladišteni, a kompanija radi na tome da ukine ovakav način narušavanja bezbednosti korisnika. Očekuje se da Android uređaji do kraja novembra prestanu da šalju lokacije najbližih tornjeva, a na osnovu kojih se otkriva i položaj korisnika. Dodali su da je kompanija u januaru počela da koristi Cell ID kod za poboljšanje signala, kako bi se dodatno ubrzalo slanje poruka, ali da su podaci koji su prikupljani na ovaj način automatski brisani.

Pročitajte i:  Veštačka inteligencija za bolje pretraživanje

 

PCPress.rs Image

Nije najjasnije kako slanje informacija o položaju najbližeg tornja utiče na brzinu slanja poruka, ali je prilično jasno kako utiče na privatnost korisnika. I dok informacije o položaju jednog tornja mogu da pruže približnu lokaciju korisnika, kada se radi o više tornjeva taj podatak postaje precizniji, naročito u urbanim delovima, gde ima više mrežnih stanica.

Iako su podaci koji se šalju Google-u enkriptovani, treća starana bi mogla da dođe do njih, te ih zloupotrebi u slučaju hakerskog napada, a svaki uređaj ima jedinstveni ID broj, sa kojim bi podaci o kretanju korisnika na kraju mogli da se povežu.

Izvor: Quartz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,