Ko je čovek koji je srušio Marka Zuckerberga sa trona?

Facebook i Instagram nisu pomogli Marku Zuckerbergu da ostane na vrhu ni po uticaju na svet, ni po bogatstvu. Novi gospodar društvenih mreža stiže iz Kine i nema nameru da posustane.

Facebook Mark Zuckerberg Cukerberg Fejs

On je kineski Zuckerberg, ali još mnogo toga, a zove se – Ma Huateng. Ovaj kineski milijarder sa uspehom vodi biznis koji se oslanja pre svega na informacione tehnologije i njihovu primenu u svakodnevnom životu.

Ma je napravio odličan posao ulaganjem u Snapchat i Tesla automobile, a zahvaljujući novim poslovnim poduhvatima postao je vredniji od Marka Zuckerberga i Facebooka kome je direktna konkurencija. Kineski milijarder ima mnogo širi spektar interesovanja u odnosu na Marka, pa i ne čudi što ga je prestigao na listi najbogatijih i najuticajnijih IT ljudi na svetu. Glavni razlog za apsolutni trijumf je Tencent Holdings, koja je i zvanično najuspešnija kompanija koja se bavi društvenim mrežama. Njena vrednost je procenjena na preko 500 milijardi dolara što Huatenga čini bogatijim ne samo od Marka nego i Pagea i Brina, suvlasnika Google-a!

Pročitajte i:  Tesla radi na razvoju robotaksija

Kako je Ma Huateng postao novi IT kralj?

Kako izveštava Forbes, Maovo lično bogatstvo je procenjeno na preko 48 milijardi dolara. Do njega je došao pre svega ulaganjem u društvene mreže i video igre za mobilne telefone.PCPress.rs Image

Pored Snapchata, Tencent se oslanja i na WeChat koji je izuzetno popularan u Kini. Jedan od glavnih aduta je svakako izuzetno popularna video Free-to-Play igra Honour of Kings koja treba da debituje u Americi. Ova igra je još poznada i kao Kings of Glory a njena zaraznost je toliko velika da je kompanija uvela ograničenja igranja za mlađe od 12 godina. Sa izlaskom Tencenta van okvira kineskog tržišta u kojem dominira, očekuje se još veći rast kompanije i bogatstva njenog vlasnika – za koga je do sada malo ko čuo. Sada svi znaju ko je Ma Huateng.

Facebook komentari: