Epic i Match nastavljaju borbu protiv Google-a u novembru

Epic i Match tvrde da je Google plaćao programere kako bi sprečio konkurenciju u Play prodavnici.

PCPress.rs Image

Google je navodno uspostavio nepravedne naknade i zahteve

Epic Games i Match Group konačno imaju datum kada na sudu nastavljaju svoj antimonopolski spor protiv Google-a. Sudija u Kaliforniji je odredio početak suđenja za 6. novembar. Epic i Match optužuju Google da je zloupotrebio kontrolu nad distribucijom Android aplikacija preko Play Store-a. 

Epic je tužio Google 2020.godine nakon što je kompanija izbacila video igru Fortnite iz Play prodavnice jer je kupcima bilo dozvoljeno da koriste alternativni sistem plaćanja. Match je prošle godine tužio Google zbog prevelike naknade u play prodavnici. Epic i Match su konsolidovali svoj slučaj i podneli zahtev prošle jeseni za proširenje svojih interesa. Kompanije su zajednički optužili Google da i dalje krši antimonopolske propise plaćajući glavnim programerima stotine miliona dolara da zadrže svoje aplikacije u Play prodavnici.

Za razliku od Epic-ove delimično uspešne tužbe protiv Apple-a, ovaj slučaj treba da potvrdi da kupci imaju izbor. Apple zahteva da sva redovna preuzimanja aplikacija prolaze kroz App Store, Android-ova opcija bočnog učitavanja omogućava korisnicima da instaliraju softver bez preuzimanja sa Google-a.

Problem je naravno u tome što je te aplikacije teže instalirati i manje je verovatno da će biti primećene kada je Play prodavnica podrazumevano uključena na mnogim Android telefonima.

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

Google se suočava sa gomilom drugih antimonopolskih slučajeva

Google poriče da je zloupotrebio svoju moć i tvrdi da su naknade neophodne za održavanje i ulaganje u Play prodavnicu. Kompanija navodi da program podsticaja ne zabranjuje programerima da pokreću prodavnice trećih strana i da se njegova sistem pošteno takmiči. U decembru, Google je pozvao sud da odbije proširene zahteve kompanija.

Google je napravio neke ustupke, uključujući program za testiranje za alternativne naplate u Play prodavnici. Taj pilot program i dalje Google-u pripisuje deo svake transakcije. Ostaje da se vidi da li će takvi potezi zadovoljiti sud i regulatorne organe. Kompanija se i dalje suočava sa gomilom drugih antimonopolskih slučajeva. Ako se dogodi da Google pobedi Epic i Match, ipak će se suočiti sa određenim posledicama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,