BIZIT plus

Google Street View nastavlja sa fotografisanjem u Srbiji

Počevši od juče, Google vozila nastavljaju sa vožnjom kroz Srbiju, dodajući nove snimke na materijal prikupljen prošle godine u tri velika grada Srbije: Beograd, Novi Sad i Niš. Istovremeno, voziće se i kroz već pokrivena područja, kako bi se obezbedile svežije i preciznije fotografije.

_DJT2509 Google automobil net
Inicijalne Street View fotografije biće dostupne preko Google Maps veoma skoro. Dodatne fotografije prikupljene novim vožnjama biće postepeno dodavane na Street View kako bi i korisnici u Srbiji uživali u prelepim mestima i lokacijama koja će biti dostupne tokom 2014. godine.

Street View je vrlo popularna i besplatna usluga na Google Maps koja je prvi put predstavljena u maju 2007. godine i koja je dostupna u 56 zemalja sveta. Ona omogućuje korisnicima da virtuelno istraže i prošetaju panoramskim fotografijama napravljenim na nivou ulica. Takođe, usluga Street View je dostupna na Google Earth i na Google Maps za mobilne uređaje.

Na lokacijama u Srbiji gde će Street View biti dostupan, usluga se može pokrenuti zumiranjem na najniži nivo na Google Maps, ili povlačenjem narandžaste ikonice „Pegman“ koja se nalazi na levoj strani mape na ulicu označenu plavom bojom. Usluga omogućava korisniku da pogleda objekat, npr. restoran, pre nego što napravi rezervaciju, da napravi plan putovanja, organizuje mesto sastanka, a ujedno i pomaže oko domaćih zadataka iz geografije i još mnogo toga. Korisnici koji su u potrazi za novim mestom stanovanja mogu korišćenjem usluge Street View uštedeti vreme jer mogu pregledati nekretninu, njenu okolinu i videti kako da dođu do te lokacije.

Pročitajte i:  Google je predstavio procesor za data centre i novi AI čip

Većnica

„Kada smo otpočeli sa vožnjama prošle godine, od mnogih smo korisnika čuli kako bi želeli da imaju još više fotografija i regija, kao i turističkih mesta koja nismo obuhvatili prvim fotografisanjem. Drago nam je što danas možemo najaviti dodatne vožnje a radujemo se i što će inicijalni ste fotografija biti uskoro dostupan“, izjavio je Joško Mrndže, direktor kompanije Google za Adriatic region.

Pogodnosti za korisnike i kompanije u Srbiji

Usluga Street View takođe je korisna kompanijama. Besplatnom integracijom Google Maps sa internet stranicom kompanije, omogućuje se promocija različitih usluga i objekata – npr. lanca hotela ili lokalne knjižare ili restorana. Na primer, agent za nekretnine u Beogradu može potencijalnim klijentima da pruži mogućnost virtuelnog razgledanja ulice u kojoj se nalaze nekretnine za prodaju. Turista, bilo da dolazi iz Brazila ili Srbije, ima mogućnost da razgleda ulicu u kojoj se nalazi hotel pre nego što se odluči na rezervaciju.

Lukrecija Đeri, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija ovim je povodom izjavila: “Drago nам je da Srbija predstavlja jednu od prioritetnih destinacija koju je posetilo Google Street View vozilo, zahvaljujući čijim snimcima možemo istraživati turističke znamenitosti, otkrivati prirodne lepote, ali i zaviriti unutar muzeja, galerija, sportskih kompleksa, zooloskih vrtova, restorana ili setati parkom ili nekom od ulica naseg grada.”

Pročitajte i:  Kompanija Google protestuje u Kaliforniji

Govoreći o predstavljanju Street View servisa, Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda izjavio je “Informacione i komunikacione tehnologije su revolucionarno promenile način i kvalitet života i rada, produbljuju interakcije ljudi, privrednih subjekata i javnih institucija. Njihov potencijal treba iskoristiti za povećanje efikasnosti rada, ekonomski rast, veću zaposlenost i podizanje kvaliteta života svih građana.”

Niška tvrđava

Google posvećuje veliku pažnju zaštiti privatnosti dok u isto vreme omogućava svim korisnicima iz Srbije da imaju koristi od ove usluge. Street View sadrži samo fotografije dostupne s javnih površina i tehnologiju za zamućivanje lica ljudi i registracionih oznaka vozila kako bi zaštitio njihovu privatnost. Takođe, svaki korisnik može prijaviti fotografiju koju smatra neprimerenom klikom na ikonicu „prijavite problem“. Google je sarađivao s brojnim grupama i zajednicama za zaštitu privatnosti kako bi razvio sistem zaštite privatnosti i identiteta.

Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izjavio je ovim povodom: “Lepo je što će ubuduće Google omogućavati svakom zainteresovanom da se upozna i sa lepotama srpskih gradova. Pre početka prikupljanja materijala za program Street View, Google se obratio Povereniku i formalno potvrdio da će poštovati sve uslove zaštite podataka o ličnosti koje je poverenik postavio. Očekujem da će mnogima omogućiti zadovoljstvo da ‘šetaju’ kroz Beograd, Novi Sad i Niš, kao i da će striktno poštovati uslove koje je prihvatio”.

Pročitajte i:  Google je upravo zauvek promenio svoj kurs

_DJT2540 Google automobil net

Street View zanimljivosti 

  • Street Usluga Street View je dostupna u 56 država sveta, Srbija je 57.
  • Do sada je u okviru usluge Street View snimljeno desetine miliona fotografija.
  • Zaposleni kompanije Google su posvetili 20 odsto radnog vremena koje inače posvećuju kreiranju projekata kako bi stvorili uslugu Street View.. 
  • Prototip Street View je izumeo jedan od osnivača kompanije Google, Larry Page, koji je lično snimao ulice kamerom iz svog auta da bi utvrdio da li se ovaj projekat može realizovati.
  • Za snimanje idealne fotodokumentacije potrebno je suvo vreme s blago oblačnim nebom. 
  • Usluga Street View koristi vrhunsku tehnologiju koja prepoznaje lica koja odmah zamućuje. 
  • Tehnologija „zamućivanja“ je prvi put korišćena pri snimanju Menhetna u maju 2008. godine.
Facebook komentari: