Top50 Glas publike

Google testira skrivanja adresa veb sajtova u Chrome URL baru

Želite da znate da je veb sajt koji trenutno gledate pravi? Jedan od načina provere bio bi njegov URL, gde ako posetite veb sajt koji tvrdi da je sajt vaše banke, a prikazuje drugu adresu, znate da nešto nije u redu. Međutim, iz nekog razloga, Google želi da se poigra sa tim.

PCPress.rs Image

Nije obavezno

Kako je primetio Android Police, čini se da Google testira funkciju u Chrome-u koja će sakriti adresu veb sajta u URL baru, i prikazuje samo domen sajta stalno. To znači da kada dođete na veb veb sajt, poput našeg, umesto da prikaže celu URL adresu, prikazaće se samo „pcpress.rs“. Iako može da zvuči kao da Google možda izlaže korisnike phishing napadima, kompanija tvrdi drugačije.

U objašnjenju objavljenom na Chromium-u stoji: „Mislimo da je ovo važno problematično područje koje treba istražiti, jer je phishing i drugi oblici društvenog inženjeringa i dalje rasprostranjen na vebu, a mnoga istraživanja pokazuju da trenutni obrasci prikaza URL-ova u browser-ima nisu efikasne odbrane.“

Pročitajte i:  Malver i lažne reklame u Google pretraživaču

Međutim, ovo je trenutno test/eksperimentalna karakteristika i kako kažu iz kompanije, ako nije efikasno u onome što oni tvrde, neće ga ni implementirati. Međutim, ako im se učini korisnim, implementiraće ga, ali čak i tada će korisnicima biti ponuđena mogućnost da ga napuste ako smatraju da im to nije toliko korisno.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,