Cove

Google tuže zbog polne diskriminacije

Google-ovi platni razredi su procureli u javnost, a posledica su tužba od strane tri zaposlene žene zbog polne diskriminacije.

PCPress.rs Image

Kelly Ellis, Holly Pease i Kelli Wisuri su napustile Google nakon što su postavljene na radna mesta zbog kojih su imale manju zaradu od svojih kolega. U tužbi se navodi da Google namerno izdvaja žene i postavlja ih na radna mesta koja su manje plaćena dok se muškarci sa istim kvalifikacijama ne suočavaju sa takvim problemima. Google se ne slaže se sa glavnom tvrdnjom tužbe da vrši diskriminaciju na osnovu polova.

„Nivoi radnih mesta i unapređenja su određeni putem rigoroznih komiteta koji se bave zapošljavanjem i moraju da prođu više nivoa revizija, uključujući i provere da ne postoji pristrasnost u donošenju odluke kada se radi o polovima“, rekla je Gina Scigliano portparolka Google-a.

Tehnološki gigant je takođe u sred pravne borbe sa Ministarstvom rada SAD-a (Department of Labor) zbog svog načina isplaćivanja svojih zaposlenih. Prema rečima Janette Wipper, regionalne direktorke Ministarstva rada, oni su pronašli da se Google drugačije odnosi prema ženama. Međutim, optužbe agencije se zasnivaju na slikama platnog spiska zaposlenih u Google-u.

Pročitajte i:  Rusija novčano kaznila Google

Google je porekao sve optužbe, čak je objavio svoju studiju načina isplate muškaraca i žena u kompaniji.  Tužba koja je podnesena u četvrtak 14. avgusta 2017. godine San Francisko Višem Sudu cilja da predstavi na hiljade Google-ovih zaposlenih u Kaliforniji i traži neisplaćenu zaradu i deo profita kompanije Google. Iako je uložio milione kako bi imao što raznovrsniju radnu snagu, prema poslednjem izveštaju žene čine samo 20% zaposlenih u Google-u.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , ,