Top50 Glas publike

Google tužen zbog „Order Online“ dugmeta

Lanac restorana sa Floride tužio je Google zbog neautorizovane upotrebe Google-brendiranih stranica za naručivanje hrane, na kojima je izlistao restorane bez njihovog pristanka.

google

Moć korporacije

U tužbi se navodi da je upotrebljena „bait-and-switch“ taktika, jer su pored restorana postavljena „Order Online“ dugmad. Klik na njih vodio je korisnike na Google stranicu gde su mogli da odaberu obrok iz menija odabranog restorana i da ih naruče, uz upotrebu raznih nezavisnih servisa za dostavu (kao što su Postmates, DoorDas ili UberEats), umesto da se porudžbina prosledi direktno restoranu. Upravo to je i bio razlog za tužbu. Naime, ovi servisi naplaćuju od restorana 15 do 30 procenata vrednosti porudžbine za isporuku.

Google je ovo dugme predstavio 2019. godine, a na njihovoj stranici za podršku piše da restorani mogu da uključe ili isključe tu opciju, ali je ostalo nejasno koja od ovih opcija je predefinisana.

Kompanija tvrdi da je optužba neosnovana, jer oni ne zarađuju od toga, već im je cilj da povežu korisnike i restorane. Napomenuto je da je „Order Online“ dugme samo alat koji pomaže korisnicima da vide koji restoran prihvata online narudžbe, bez obzira da li imaju sopstvenu isporuku, ili se oslanjaju na kurirske službe.

Pročitajte i:  Lažne usluge: Google lovi prevarante

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,