TrendMicro

EU traži od Google-a da ukloni sajtove ruskih državnih medija iz pretrage

Pretraživači igraju „odlučujuću ulogu“ u širenju sadržaja, rekli su zvaničnici EU.

PCPress.rs Image

Zahtevi i pritisci su sve veći

Evropska komisija poslala je Google-u zahtev da ukloni rezultate ruskih državnih medija za pretrage obavljene u zemljama unutar EU. Prema izveštaju Washington Post-a, Google je postavio pismo zvaničnika EU u bazu podataka vladinih zahteva. U njemu zvaničnici objašnjavaju kako je zvanična naredba komisije da se zabrani emitovanje RT i Sputnik-a u Evropskoj uniji odnosi i na pretraživače i internet kompanije uopšte.

Komisija je zabranila rad državnih medija nekoliko dana nakon što je počela invazija Rusije na Ukrajinu. Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, tada je rekla da na taj način mediji „više neće moći da šire svoje laži kako bi opravdali Putinov rat”.

Iako nije bilo sasvim jasno kako se naredba primenjuje na internet kompanije, Facebook, Twitter i TikTok su odmah ograničili pristup RT-u i Sputnik-u širom Evrope. Google je takođe najavio svoja ograničenja, ali samo za YouTube kanale tih kuća.

U pismu koje je Google postavio, zvaničnici su objasnili da pretraživači igraju glavnu ulogu u širenju sadržaja i da bi, ako kompanija ne ukloni te kuće, to olakšalo pristup javnosti.

Pročitajte i:  Telekomunikacione kompanije traže od Big Tech-a podelu troškova za infrastrukturu

Deo pisma glasi:

„Aktivnost pretraživača igra odlučujuću ulogu u ukupnoj distribuciji sadržaja u smislu da ovaj drugi čini dostupnim svakom korisniku interneta koji vrši pretragu na osnovu indikacije sadržaja ili srodnih termina, uključujući i korisnike interneta koji inače ne bi pronašli veb stranicu na kojoj se taj sadržaj objavljuje. Shodno tome, dok pretraživači poput Google-a ne uklone RT i Sputnik, olakšavaju javnosti pristup sadržaju RT-a i Sputnik-a, ili doprinose takvom pristupu.

Iz prethodnog proizilazi da na osnovu Uredbe, provajderi usluga internet pretrage moraju da se postaraju da bilo koja veza ka internet sajtovima RT i Sputnik-a i bilo koji sadržaj RT i Sputnik-a, uključujući kratke tekstualne opise, vizuelne elemente i veze ka odgovarajućim veb lokacijama se ne pojavljuju u rezultatima pretrage koji se isporučuju korisnicima koji se nalaze u EU“.

U pismu se takođe navodi da se naredba odnosi na „postove pojedinaca koji reprodukuju sadržaj RT-a i Sputnik-a“. Snimke ekrana članaka sa tih medija koji se pojavljuju, društvene mreže moraju da izbrišu ako budu objavljeni.

Pročitajte i:  Uspomene u Google fotografijama dobijaju novi izgled i nove funkcije

To bi moglo stvoriti poplavu dodatnog posla za veb stranice društvenih medija koje se već bore da moderiraju sadržaj koji postavljaju njihovi korisnici. Međutim, prema izveštaju The Post-a, stvarni zakon o sankcijama ne definiše redosled na način na koji je napisan u pismu, tako da bi tumačenje zvaničnika moglo da se ospori na sudu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,