Google želi da se oslobodite lozinki, dok passkey postaje nova standardna opcija 

Kraj lozinki možda stiže brže nego što smo mislili.

PCPress.rs Image

Bićete ohrabreni da se odlobodite lozinki 

Google je zvanično postavio passkey kao podrazumevani način prijave za sve lične naloge na svojoj mreži.

Ako se ne sećate, passkey je planiran kao “naredna evolucija za onlajn bezbednost”. Umesto duge lozinke, ova tehnologija obično koristi četvorocifreni PIN ili “biometrijske podatke” za jednostavnu prijavu. Takođe se navodi da smanjuju verovatnoću da će vaši pristupni podaci biti izloženi phishigu ili da će biti ciljani nekim oblikom napada na nalog. Kako bi podstakao usvajanje, Google će početi da šalje poruke korisnicima informišući ih o nedavnoj promeni i gde mogu da kreiraju passkey.

Lako postavljanje 

Srećom, kreiranje passkey-ja je prilično jednostavno. Ukratko, treba da posetite zvanični sajt za passkey kompanije, zatim kreirate PIN ili povežete svoje biometrijske podatke sa svojim nalogom. Možete koristiti ili otiske prstiju ili sopstveno lice, pod uslovom da vaš uređaj podržava prepoznavanje lica. Nakon toga, povežete svoj pametni telefon i gotovi ste. Postoje neka ograničenja na koja treba da obratite pažnju. Računari moraju raditi barem na Windows 10, dok za Mac računare treba da bude instaliran macOS Ventura. Pametni telefoni moraju imati Android 9 ili iOS 16. Osim toga, ova tehnologija radi samo u nekoliko browsera: Microsoft Edge, Safari i Google Chrome. Naravno, ovi browseri moraju da rade u svojim najnovijim verzijama. Ako niste zainteresovani za passkey-je, imate opciju da se odjavite. Idite na stranicu sa opcijama za prijavu, pronađite “Skip Password When Possible”, a zatim isključite prekidač.

Pročitajte i:  Google dodaje nove restrikcije u svoj AI Overview

Nadolazeće promene 

Obratili smo se Google-u i pitali zašto je kompanija odlučila da tako brzo postavi passkey-je kao podrazumevani način prijave, odmah nakon što se pojavila ova opcija. Podrška za ovu sigurnosnu funkciju stigla je u maju ove godine. Ispostavilo se da su prilično popularni među korisnicima.

Kimberly Samra, menadžer za komunikaciju o sigurnosti u Google-u, rekla nam je da je 64 posto ispitanih osoba smatralo ovu funkciju “jednostavnijom za upotrebu od tradicionalnih metoda prijave”. Takođe je kompanija utvrdila da se prijava putem passkey-a “obavlja 40 posto brže od” obične lozinke, prema internim analizama.

Saga sa passkey-ima se ne zaustavlja ovde, kako Google navodi da sarađuje sa odabranim “partnerima” u različitim industrijama kako bi novi sistem prijave postao upotrebljiv u Chrome-u i Android-u. Već je prisutan na Uber-u, kao i eBay-u, sa planovima da ga uskoro prošire na WhatsApp. Odatle, tehnološki gigant će nastaviti da podstiče druge platforme da pređu na passkey kako bi na kraju potpuno zastarele lozinke.

Pročitajte i:  Google planira da postavi optički kabl između Kenije i Australije

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,