Google zvanično predstavio poboljšanja za Android P

Iako će proći još nekoliko meseci dok svoj proizvod ne plasira na korisničkim uređajima, Google je na Google I/O konferenciji zvanično predstavio najnoviju verziju Android operativnog sistema, a radi se o velikoj promeni u dizajnu platforme, novim opcijama, te interfejsu koji se zasniva na gestikulaciji. Jedino što je ostalo nepoznato, jeste zvanično ime verzije koju već neko vreme zovemo P.

PCPress.rs Image

Najuzbudljivija novina jeste svakako ona koja se tiče upravljanja uz pomoć gestikulacije, pa Android P predstavlja potpuno novi način za kontrolisanje uređaja, koji podseća na funkciju koja se prvi put pojavila u okviru iPhone-a X. Naime, korisnik dobija mali home indikator u dnu displeja, a prevlačenjem se stiže na početnu stranu ekrana. Iz početnog ekrana, prevlačenjem nagore se ulazi u opcije za multitasking, a još jednim prevlačenjem se ulazi u app drawer. U okviru home indikatora moguće je i prevlačenje u stranu , kako bi se brzo došlo do aplikacija koje su nedavno korišćene.

U okviru Android-a P Google je odlučio da izađe u susret onim korisnicima koji smatraju da provode previše vremena koristeći svoje pametne telefone, te je ponudio ujedinjenu kontrolnu tablu koja prikazuje koliko je puta korisnik uključio telefon u toku dana, koliko je obaveštenja dobio, koliko je proveo vremena koristeći određene aplikacije, te brojne druge informacije koje bi mogle da mu pomognu da bolje razume koliko i na koje načine koristi svoj uređaj. Pored toga, tu su i načini za ograničavanje vremena koje se provede u okviru određenih aplikacija, te telefon obaveštava korisnika kada mu istekne vreme, a u nadi da će ovaj poštovati sopstvene granice. Tu je i opcija „Shush,” koja, kada se telefon postavi tako da se ekran nađe okrenut nadole, ulazi u Do Not Disturb mod, te isključuje vibracije i druge načine za oglašavanje koji bi mogli da ometaju korisnika.

Pročitajte i:  WhatsApp na Androidu dobija novu traku za navigaciju koja je bliža vašim palčevima

PCPress.rs Image

Dalje, tu je i nova funkcija koja se tiče baterije, a koja koristi mašinsko učenje kako bi mogla da upamti koje aplikacije korisnik najviše upotrebljava i u koje doba dana, zahvaljujući čemu se sistem adaptira prema korisničkim obrascima ponašanja. Tako bi funkcija pri pokretanju procesora trebalo da omogući smanjenje trošenja baterije za 30%.

Mnogi telefoni osvetljenje na displeju već prilagođavaju svetlosti u okruženju u kojem se korisnik nalazi, ali različiti korisnici različito reaguju na svetlost, pa Android P nudi drugačije rešenje. Sa novom funkcijom pod nazivom “Adaptive brightness“, korisnik će ređe biti primoran da ručno podešava osvetljenje na telefonu, budući da će ovaj nakon nekog vremena početi da pamti podešavanja u odnosu na osvetljenje iz okruženja.

PCPress.rs Image

Kada su celokupne promene u pitanju, sigurno je da će korisnici umeti da cene i sitnice, koje će značajno uticati na kvalitet korisničkog iskustva, te brže i jednostavnije upravljanje telefonom. Tako će, na primer, biti jednostavnije podešavanje jačine zvuka, budući da će i u tom slučaju telefon pamtiti obrasce, pa će ponuditi jednostavnije upravljanje onima koji se najčešće kontrolišu – poput brzog kontrolisanja jačine zvona, a uz pomoć slajdera. I rotacija ekrana dobija poboljšanu funkcionalnost, a sa jednom jednostavnom izmenom – kada se uređaj zarotira, automatski će se prikazivati taster uz pomoć kojeg će rotacijom moći da se upravlja i ručno.

Pročitajte i:  Apple, Google i Meta prvi na udaru DMA zakona 

Izvor: Phone Arena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,