GoPro: Od prvog broja zajedno

Nije tajna da među našim redovnim čitaocima od prvog broja do danas ima onih koji su vrhunski profesionalci, pa čak bismo rekli i trendseteri na polju informacionih tehnologija u Srbiji. Jedan od njih je osnivač GoPro-a Damir Barjaktarević.

PCPress.rs Image

Prvi broj PC Press-a se pojavio u prodaji 5. aprila 1995. godine. Čudnim kanalima prenošenja vesti i uz skromnu pomoć medija, za neku ozbiljnu kampanju oglašavanja nije bilo novca, veliki deo čitalačke publike računarskih časopisa je pohrlio na kioske i ubrzo je tiraž bio rasprodat. Ono što je bilo i ostalo nama u redakciji interesantno jeste broj redovnih čitalaca koji PC Press prate iz broja u broj. Damir Barjaktarević, direktor GoPro-a, to s ponosom ističe.

Iskoristio sam pauzu u poslu da se nađem s Damirom i porazgovaram o godinama ili, ako hoćete, brojevima PC Press-a koji su za nama.

„U vreme kada je izašao prvi broj, bio sam student prve godine fakulteta. Već tada je moja budućnost bila usmerena ka računarima i računarstvu, a PC Press je tada bio važan izvor informacija za sve nas koji u kompjuterima nismo videli samo hobi i zabavu“, kaže Damir.

Pročitajte i:  Roche za zdraviji život

Sećamo se kako je tada bilo teško i nama u redakciji da dođemo do informacija. Internet, barem ne ovakav kakav je danas, nije postojao. Elektronsku poštu je posedovala samo šačica privilegovanih, pretplatiti se na časopis u inostranstvu, zbog sankcija, predstavljalo je pravu avanturu, pa čak zahtevalo složene logističke akcije. Ali, kako nam kaže Damir, uspevali smo da pratimo aktuelne trendove na svetskoj računarskoj sceni.

PCPress.rs Image

U godinama koje su dolazile, mnogo toga se menjalo u Damirovom, ali i životu redakcije PC Press-a. Naš sagovornik je, u međuvremenu, započeo profesionalnu karijeru i u njoj se specijalizovao za poslove konsaltinga, razvoja i implementacije poslovnih informacionih sistema.

„Tamo posle dvehiljadite, došlo je do velike i značajne promene na polju tržišta poslovnog softvera u Srbiji. Veliki igrači su došli i neki od, u to vreme, najznačajnijih aktera na tržištu informacionih tehnologija, krenuli su u tom pravcu. Tako sam među prvima u zemlji uplovio u vode Navision, kasnije Microsoft Dynamics NAV sistema“, priseća se tih dana Damir Barjaktarević.

Svakako su to bila uzbudljiva vremena i trebalo je znati kako da se opstane na tržištu. A znamo već da su informacione tehnologije gde se sve menja, praktično preko noći. Kaže Damir da je, kao naš redovni čitalac, uvek imao priliku da se na vreme usmeri u pravom smeru.

Pročitajte i:  GoPro: Budite uvek korak ispred konkurencije

Tako je sa svojim dobrim prijateljima i saradnicima na prethodnom poslu 2009. godine, baš u jeku velike svetske ekonomske krize, odlučio da krene sopstvenim putem i – nastao je GoPro. U početku mala organizacija, s tek nekoliko zaposlenih, smeštena u stanu jedne novobeogradske višespratnice krenula je u osvajanje prostora na ERP tržištu Srbije.

PCPress.rs Image

„Jedna od dobrih strana je što Microsoft platforma omogućava da, kada ste nezadovoljni jednim partnerom, bezbolno možete da izaberete drugog. Naš prethodni rad, znanje i otvorenost ka novim trendovima brzo su nam doneli dovoljno posla da možemo da opstanemo. I više od toga, da se razvijamo ne samo u broju korisnika ili saradnika već i u načinu na koji implementiramo tehnologije, pa čak i razvijamo sopstvene proizvode bazirane na Dynamics NAV, odnosno danas Business Central platformi“, s ponosom ističe naš sagovornik i dodaje: „Danas GoPro u svom portfoliju ima desetak aplikacija koje su dostupne svim korisnicima Business Central platforme širom sveta. Posebno smo ponosni na naš proizvod Business Central za mali biznis koji veliki ERP čini upotrebljivim i prihvatljivim i za najmanja preduzeća“.

Pročitajte i:  GoPro: Pojednostavite upravljanje ljudskim resursima najefikasnijim rešenjima

Na kraju, sumirajući utiske, od tamo negde sto pedesetog pa do ovog tristotog broja, GoPro tim je porastao deset puta i napravljeno je deset proizvoda. Sve ostalo, kako kaže Damir, u njegovom profesionalnom životu ostalo je isto: entuzijazam, napredak u korak s tehnologijama, stručnost i redovna pretplata na PC Press.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,