Grupa sajber kriminalaca koristila je sistem za hitna obaveštenja kako bi saopštila studentima da su napadnuti

Operateri ransomware-a uvek traže nove načine da izvrše pritisak na svoje žrtve da ispune njihove zahteve, a sada smo prvi put videli da se za tu svrhu koristi sistem hitnog emitovanja. 

PCPress.rs Image

Univerzitet Bluefield je doživeo krađu privatnih podataka 

Grupa hakera koja sebe naziva Avos nedavno je izvršila napad pomoću ransomware-a na privatni univerzitet u Virdžiniji, Bluefield Univerzitet, na kojem je smešteno oko 900 studenata.

Krajem aprila ove godine, ovaj univerzitet je pretrpeo napad ransomware-a koji ih je prisilio na odlaganje svih ispita. Tada su izjavili da napadači nisu izvršili finansijsku prevaru niti krađu identiteta: “Nastavnici i studenti mogu bezbedno koristiti i pristupiti MyBU, Canvasu i bibliotečkim resursima putem veb stranice univerziteta”, objasnio je Bluefield Univerzitet.

Međutim, čini se da su hakeri ipak uspeli da ukradu osetljive informacije, nakon što je RamAlert, sistem hitnog obaveštenja univerziteta, korišćen kako bi zaposleni i studenti dobili kratku poruku o napadu: “Hakovali smo univerzitetsku mrežu da bi smo izvukli 1,2 TB fajlova,” jedna poruka glasi, prema snimku ekrana objavljenom na internetu. “Imamo podatke o prijemu hiljada studenata. Vaše lične informacije su u opasnosti da budu objavljene na blogu tamnog veba. NE DOZVOLITE Univerzitetu da laže o ozbiljnosti napada! Kao dokaz, otkrivamo uzorak iz ponedeljka 1. maja 2023. u 18:00:00 GMT (14:00:00)” Grupa se držala svoje reči i objavila je mali uzorak početkom maja, koji uključuje poreski obrazac W-2 predsednika univerziteta i dokumenta vezana za osiguranje.

Pročitajte i:  Ransomware se razvija od obične ucene do 'psiholoških napada'

Kroz godine, hakeri ransomware-a koristili su sve vrste taktika kako bi naterali žrtve da plate otkup. Izvlačenje podataka i pretnja njihovim objavljivanjem na mreži još je jedan primer. U nekim slučajevima, napadači su takođe vršili DDoS napade na kompaniju ili bi pozivali izvršne direktore na njihove privatne telefone i pretili objavljivanjem osetljivih podataka na tamnom vebu.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: