BIZIT plus

NIS: Novi pristup nastavi donosi nova znanja i veštine

Spoj teorije i prakse mladima pruža mogućnost za razvoj još u toku školovanja, jer imaju priliku da ono što su naučili primene u realnom okruženju.

Sticanje iskustva tokom studija omogućava i da prilikom pronalaženja budućeg posla oni koji su obavili praksu u kompaniji ili imaju odgovarajuće znanje o određenoj industriji budu ispred drugih kandidata prilikom zapošljavanja. To znači da su u prednosti oni koji znanje i veštine dobijaju „iz prve ruke”.

Stručnjaci iz prakse prvi put u nastavi na fakultetu

Tri inženjera kompanije NIS su od ove godine angažovana u nastavi na studijskom programu „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa” na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu. Saradnja je uspostavljena na osnovu Zakona o visokom obrazovanju, na osnovu kojeg visokoškolska ustanova može da angažuje predavača van radnog odnosa koji ima stečeno obrazovanje najmanje master akademskih studija i neophodna znanja i veštine u odgovarajućoj oblasti. Ovo je prvi put da su stručnjaci neke kompanije predavači na fakultetu, izuzimajući visoke stručne škole, gde je ovakva praksa već u toku.

PCPress.rs Image

Win-win situacija

Radi postizanja što kvalitetnije nastave, NIS je obezbedio i prostor za dodatnu edukaciju u svojim trening centrima u Zrenjaninu i Elemiru i u svojim proizvodnim pogonima.

Pročitajte i:  Šta rade roboti u NIS-u

 „Studenti mogu kroz realne primere da upoznaju izazove, ali i rešenja koja u duhu dobre inženjerske prakse daju najbolje rezultate. Program je bitan i za predavače jer je u procesu učenja zona koja označava najveći rast ona koja se odnosi na prenošenje stečenih znanja i veština drugima”, kaže Miloš Aleksić, rukovodilac Sektora za proizvodnju nafte i gasa u NIS-u, koji predaje na predmetu Eksploatacija naftnih i gasnih bušotina.

PCPress.rs Image

Vuk Kalinić, ekspert za razradu ležišta, drži predavanja na predmetu Intenziviranje dotoka i metode za povećanje iscrpka slojeva. On kaže da je „osnovna prednost realizacije ovog programa upoznavanje mladih budućih kolega s primerima iz prakse i izazovima i rešenjima koji ih čekaju u svakodnevnom poslu”.

Slobodan Gojković, rukovodilac Službe za planiranje, operativnu i tehničku podršku, angažovan je na predmetu Tehnika i tehnologija proizvodnje nafte. Za Slobodana je ova saradnja win-win situacija, jer je studentima veza između reči na papiru i budućeg zanimanja, a kompaniji pruža mogućnost prepoznavanja najboljih pojedinaca.

Dugogodišnja saradnja

Saradnja između kompanije NIS i Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” odvija se posredstvom NIS-ovog programa „Energija znanja”, koji je pokrenut 2012. godine s primarnim ciljem da se uskladi ponuda i potražnja obrazovnih profila na tržištu rada i reši deficitarnost inženjerskog profila. Upravo uz podršku NIS-a na ovom fakultetu je školske 2014/2015. godine akreditovan studijski program „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa”. NIS dodeljuje i stipendije najboljim studentima, a otkako je ovaj studijski program akreditovan, u kompaniji je do sada već zaposleno 25 diplomaca.

PCPress.rs Image

„Tokom svih ovih godina zajedničke saradnje, kompanija NIS je doprinela unapređenju nastavnog plana i programa, opremila učionicu i dve savremene laboratorije za fiziku i hemiju, svake godine organizovala više studentskih praksi i poseta kompaniji, organizovala više od 30 gostujućih predavanja NIS-ovih stručnjaka za studente, dodelila više od 20 stipendija darovitim studentima”, navodi prof. dr Eleonora Desnica, šef Katedre za industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa.

Pročitajte i:  Šta rade roboti u NIS-u

Korisna adresa: nis.rs

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,