BIZIT plus

Guverner Kalifornije i regulativa o kriptovalutama

Guverner Kalifornije Gavin Newsom potpisao je izvršnu naredbu koja postavlja temelje za jačanje i regulisanje industrije kriptovaluta u državi . Kao što je navedeno u izvršnoj naredbi, njegov cilj je „stvoriti transparentno i dosledno poslovno okruženje za kompanije koje posluju u blokčejnu“, koje balansira „koristi i rizike za potrošače“. Cilj je da reguliše i podstakne upotrebu kriptovaluta.

PCPress.rs Image

Izvršna naredba poziva Kancelariju guvernera Kalifornije za poslovanje i ekonomski razvoj  da sarađuje sa državnim Odeljenjem za finansijsku zaštitu i inovacije (DFPI) i Agencijom za poslovanje, potrošačke usluge i stambena pitanja (BCSH). Zajedno, državne agencije imaju zadatak da osmisle „potencijalne blockchain aplikacije i poduhvate“, koji bi mogli uključiti aplikacije u „privatnom sektoru, akademskoj zajednici i zajednici generalno“.

Takođe nalaže DFPI-u da oblikuje regulatorni pristup kriptovalutama, stvori zaštitu potrošača, kao i da proizvodi obrazovne materijale koji informišu stanovnike Kalifornije o rizicima i prednostima povezanim sa kriptovalutama. U naredbi se posebno kaže da će materijali „sadržati informacije o tome kako da se izbegnu prevare i prevare“, što je jedna od glavnih briga u vezi sa kriptovalutom.

„Prečesto vlada zaostaje za tehnološkim napretkom, tako da idemo ispred krivulje u ovome, postavljajući temelje kako bismo omogućili potrošačima i biznisu da napreduju“, rekao je Newsom u saopštenju.

Pročitajte i:  Rudari bitkoina ćute o upotrebi energije 

Njegov  plan je u skladu sa izvršnom naredbom koju je predsednik Joe Biden potpisao u martu, koja služi kao okvir Bele kuće za buduću regulaciju kriptovaluta. Trenutno je prerano reći kako će ova naredba uticati na industriju kriptovaluta u Kaliforniji – još uvek nisu uvedene regulatorne mere, ali postoje planovi da se to učini.

Digitalna trgovinska komora, grupa za zastupanje blockchain tehnologijanapomenula je da naredba „s pravom prepoznaje ulogu blockchain tehnologije u podsticanju rasta radnih mesta i ekonomske konkurentnosti za državu, ali i nacionalnu ekonomiju“.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,