Uvećava se ulaganje u blockchain tehnologije

Očekuje se da će tokom godine na nove blockchain mreže biti potrošeno 2,9 milijardi dolara. Najveći deo podsticaja na rast dolazi iz finansijskog sektora, pošto će banke, osiguravajuće kuće i investicioni fondovi da investiraju oko 1,1 milijardu dolara, navodi u svom istraživanju IDC.

PCPress.rs Image

Ipak, očekuje se da će ulaganje u blockchain mreže drastično rasti u narednim godinama. Isto istraživanje, koje objavljuje IDC, govori da bi ulaganja do 2022. godine trebala da porastu na čak 12,4 milijarde dolara, što je rapidan rast u roku od samo tri godine. IDC navodi da implementacije blockchain tehnologija rapidno napreduju i da se usvajaju u sve većoj meri od raznih sistema, bili to industrijski, zdravstveni ili proizvodni sistemi.

S razvojem tehnologije rastu i realni scenariji primene, kao i prilike za korišćenje,” rekla je Jessica Goepfert, potpredsednik IDC-a za analizu i uvid u navike potrošača. “Potrošnja je i dalje u značajnom porastu, ne samo u visoko razvijenim sektorima poput finansijskog, već i u drugim oblastima primene.

Nove tehnologije nalaze primenu i u sektorima u kojima se doskora nije ni pomišljalo na neke nove, revolucionarne načine poslovanja. Walmart razvija sistem menadžmenta baziran na blockchain tehnologijama, koji je u stanju da prati namirnice od farme do police u radnji. Iako je delimično već u upotrebi, očekuje se da do septembra ove godine kompanija u potpunosti pređe na ovaj sistem.

Pročitajte i:  Samsung udvostručuje ulaganje u čipove u Teksasu

PCPress.rs Image

Takođe, nedavno je J.P. Morgan Chase banka najavila planove da lansira prvu kriptovalutu koja bi bila podržana od strane jedne od vodećih svetskih banaka, što bi puno učinilo da ohrabri stanovništvo i podstakne poverenje u kriptovalute, buduću da je tu bilo dosta pehova u proteklom periodu. Njihov JPM Coin če u suštini biti podržan sistemom koji prati transfere novca unutar sistema ove banke, ali i međunarodni transfer novca između velikih klijenata.

Ukupno se očekuje da ove godine ulaganje u blockchain bude uvećano za oko 88,7%, u odnosu na prošlogodišnjih 1,5 milijardi dolara. U narednim godinama će tržište rasti prosečnom stopom od oko 76%, da bi dostiglo pomenutih 12,4 milijarde dolara u 2022. godini. SAD troši najviše na razvoj u odnosu na druge svetske regione – 1,1 milijardu dolara. Prate ih Zapadna Evropa sa 674 miliona, te Kina sa 319 miliona dolara. Što se drugih zemalja tiče, Japan i Kanada će predvoditi rast u narednih pet godina sa stopama od 110% i 90%, respektivno.

Pročitajte i:  MWC 2024: putovanje u (mobilnu) budućnost

Analiza je izmenjena u odnosu na prošlogodišnju, kada je IDC predvideo da će ulaganje u blockchain dostići 11,7 milijardi dolara do 2022. godine. IT servisi i poslovni servisi najviše troše na blockchain – oko 70%, barem kada je tekuća godina u pitanju. Investicije od strane proizvodnog sektora će se uglavnom fokusirati na menadžment delova, kao i prepoznavanje identiteta. Očekuje se da će prihvatanje ovih tehnologija, kao i njihovih implementacija od strane regulatornih tela i vlada širom sveta dodatno doprineti rastu u narednim godinama.

Izvor: Computerworld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,