BIZIT plus

Haker Capital One banke osumnjičen da je ukrao podatke od 30 drugih kompanija

Postoji mogućnost da je hakerka koja je optužena za hakovanje Capital One banke, o kojoj smo nedavno pisali, provalila u više od 30 drugih kompanija, navodi se u novoj peticiji koju su federalni tužioci podneli 13. avgusta.

PCPress.rs Image

Peticija nije otkrila kompanije koje su pogođene napadom sajber-lopova, ali je otkrila da „server koji je zaplenjen iz spavaće sobe navodne hakerke Paige Thompson tokom pretrage njene kuće, ne uključuje samo podatke ukradene iz Capital One-a, već i više terabajta podataka koje je Thompsonova ukrala iz više od 30 drugih kompanija, obrazovnih ustanova i drugih entiteta.“ Iako se čini da nije svaki upad uključivao kompromitovanje ličnih informacija, tužioci su dodali da vlada radi na identifikaciji žrtava i vrsti podataka ukradenih iz svakog entiteta.

U papirologiji se takođe traži da optužena hakerka ostane privedena do suđenja i navodi njenu „dugu istoriju ugrožavajućeg ponašanja koje uključuje ponavljane pretnje da će ubiti druge, sebe i izvršiti samoubistvo uz pomoć policije.“ Pored dokaza o hakovanju, tužioci su rekli da su pronašli arsenal oružja, municije i eksplozivnog materijala u stanu koji je Thompson delila sa osuđenim prestupnikom, što je išlo u korist razmišljanju da postoji rizik od bega kao i sigurnosni rizik.

Pročitajte i:  Član LockBit ransomware grupe osuđen na četiri godine zatvora

Paige Thompson, 33-godišnja softverska inženjerka iz Sijetla, uhapšena je prošlog meseca nakon što je ostavila online trag koji je povezuje sa masovnom krađom ličnih podataka preko 100 miliona klijenata. Vlasti su rekle da je Thompsonova u svojim internet komunikacijama koristila pseudonim „erratic“ i „0xA3A97B6C“, postavljajući ukradene podatke na online platformi GitHub i izjavljivajući na društvenim mrežama što dokazuje činjenicu da ima informacije o Capital One banci. Thompsonova je od tada optužena za kompjutersku prevaru i zloupotrebu. Veruje se da Thompsonova nije delila niti profitirala od bilo kog podatka koji je ukrala od kompanije Capital One i drugih kompanija.

Očekuje se da će šteta koštati Capital One između 100 i 150 miliona dolara samo u 2019. godini. Kompanija se takođe suočava sa 40 tužbi u SAD-u i osam u Kanadi, a Amazon Web Services i GitHub navedeni su kao optuženi u nekim slučajevima zbog olakšavanja zločina.

Izvor: TNW

Facebook komentari: