BIZIT 23

Haker je koristio Fire TV Stick kako bi podelio video snimke iz GTA VI igre

Član grupe Lapsus$ bio je tada pušten uz kauciju.

PCPress.rs Image

Lapsus$ = “Digitalni razbojnici”

U filmovima, haker obično sedi za velikim stolom i koristi najnoviju tehnologiju. U realnom životu, ispostavlja se da sve što vam treba je Amazon Fire TV stick, pametni telefon, tastatura i miš da biste ukrali i objavili klipove iz neobjavljene igre kao što je dugo očekivani Grand Theft Auto VI. To je upravo ono što je uradio Arion Kurtaj. On je član grupe Lapsus$, koji je već bio pušten uz kauciju zbog navodnog hakovanja NVIDIA-e.

Ovaj 18-godišnjak je provalio u Rockstar Games, kompaniju koja je stvorila GTA VI. On je išao do te mere da je sebe označio i predstavio kao hakera unutar komunikacionog kanala Slack-a koji pripada kompaniji Rockstar Games. Mesto sa koga je sve to uradio je Hotel Travelodge u Velikoj Britaniji u koji su ga smestili zvaničnici.

Grupa Lapsus$ je takođe hakovala Samsung, T-Mobile i Microsoft

Kurtaj je smešten u hotel nakon što su drugi hakeri javno izložili njegove lične podatke i informacije o njemu čime su kompromitovali njegovu bezbednost. Dok je bio tamo, nije mu bio dozvoljen pristup internetu. On je to zaobišao koristeći Fire TV Stick.

Pročitajte i:  Preminuo Kevin Mitnick, bivši najozloglašeniji haker na svetu

Dodatni detalji nezakonitih poteza Kurtaja postali su javni nakon sedmonedeljnog suđenja. On je proglašen krivim za hakovanje Rockstar-a, neobanke Revolut i Uber-a. Takođe, osuđen je i 17-godišnjak, ali za razliku od Kurtaja, još uvek je na slobodi uz plaćenu kauciju. Obojica su autistični i psihijatri su utvrdili da nisu sposobni za suđenje. To znači da je sud zapravo ocenio da su zločini izvršeni, a ne da li su izvršeni sa kriminalnom namerom.

Grzpa Lapsus$ na sudu je predstavljena kao “digitalni razbojnici”, većinom je sastavljena od tinejdžera iz Brazila i Velike Britanije. Kurtaj i 17-godišnjak su samo dva od ukupno sedam članova uhapšenih u Velikoj Britaniji. Između 2021.godine i 2022.godine, Lapsus$ je navodno hakovao Samsung, T-Mobile i Microsoft. Iako je grupa zahtevala otupnine za ukradene podatke, nije jasno koliko su zaradili od ovih napada, ako su uopšte i zaradili nešto.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *