Hamburgeri od matičnih ćelija

Stručnjaci kompanije Just iz San Franciska tvrde da su u svojim laboratorijama već proizveli hranu pripremljenu od mesa koje je nastalo iz matičnih ćelija koje su preuzete iz pera jednog pileta, te najavljuju revoluciju u okviru prehrambene industrije.

PCPress.rs Image

Startap Just se nada da će potpisati ugovor o prodaji piletine iz laboratorije do kraja godine, i da će taj potez predstavljati tek prvi korak u okviru transformacije čitave industrije. Pored toga predviđaju da će za 20 godina njihovi proizvodi biti jeftiniji, dostupniji, te zdraviji od mesa koje bude dolazilo od pravih životinja.

Prvi hamburger napravljen od laboratorijskog mesa nastao je u Holandiji 2013. godine, te je od tada sve više kompanija počelo da se interesuje za ovu tehnologiju. Budući da se godišnje potroši oko 300 miliona tona mesa, što je više nego duplo u odnosu na količine koje su se proizvodile pre 30 godina, proces proizvodnje mesa sve više utiče na klimatske promene, budući da je odgovoran za emitovanje oko 14,5% gasova koji utiču na formiranje efekta staklene bašte.

Pročitajte i:  Fabrike za prečišćavanje vazduha

PCPress.rs Image

Ipak, neki tvrde da još uvek nema dokaza da je proces proizvodnje mesa u laboratorijama održiv, dok se drugi bave problemom ukusa, te pitaju „da li ovakvo meso uopšte ima dobar ukus?“ Oni koji su ga probali tvrde da ime, te je, na primer, u francuskom restoranu Jardinière „laboratorijski hamburger“ koji se pravi od mesa iz kompanije Impossible Foods, jedna od najpopularnijih stavki na meniju.

Proizvođači mesa još uvek ne strahuju od ovakve konkurencije, te je pozdravljaju uz tvrdnju da je „imitacija najviši oblik poštovanja“, a ostaje da se vidi kako će proizvodnja laboratorijskog mesa uticati na ishranu budućnosti, te na zdravlje čitave planete.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:

Tagovi: , ,