BIZIT 23

Hermeus avion: Od Njujorka do Londona za 90 minuta

Upoznavanje novih zemalja jedna je od najzabavnijih aktivnosti, ali proces putovanja ponekad ume da bude neudoban, te da potraje duže nego što se očekivalo. Tako oni koji nisu u mogućnosti da na put krenu prvom klasom ili privatnim avionom obično završe u vrtlogu aerodromskog pakla, što bi moglo da se promeni zahvaljujući kompaniji Hermeus, koja radi na letelici koja bi mogla da značajno skrati vreme putovanja.

PCPress.rs Image

Kompanija je nedavno prikupila sredstva koja su neophodna za razvijanje novog supersoničnog aviona, koji bi, na primer, od Njujorka do Londona mogao da stiže za samo 90 minuta, što je značajno manje od sedam sati koliko put trenutno traje. Tako bi novi način putovanja bio pet puta brži od tradicionalnog. Super-brzi hipersonični avion bi trebalo da se pojavi u narednih deset godina, a kreatori ističu da će, ako sve protekne po planu, razvijati brzinu od preko pet hiljada kilometara na sat.

Ukoliko bi ovaj projekat zaživeo, to bi donelo revolucionarne promene u avio-industriji, a transatlantski letovi bi trajali značajno kraće. Najveći problem u vezi sa novim načinom letenja je ekološke prirode, budući da brzi letovi zahtevaju i velike količine goriva, što znači i veliku emisiju štetnih gasova. Kreatori ipak ističu da će biti u stanju da završe ovaj projekat, a ukoliko tržište za tim bude imalo potrebu, pa ostaje da se vidi da li će u narednih 10 godina rešiti i problem povećane emisije štetnih gasova.

Pročitajte i:  Bajdenova administracija ulaže više novca u bezbednost vazduhoplovstva

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,