BIZIT plus

Honda i GM odustaju od zajedničke saradnje za proizvodnju električnih automobila

Kompanije su planirale da do 2027. godine predstave kompaktne električne SUV automobile koji bi koštali manje od 30.000 dolara.

PCPress.rs Image

Proizvodnja je trebala da počne 2027. godine.

Honda i GM odustaju od plana za zajedničko razvijanje pristupačne linije električnih vozila. Program je najavljen u aprilu 2022. godine a obe kompanije su se obavezale da će proizvoditi kompaktne električne SUV automobile koji bi koštali manje od 30.000 dolara.

Toshihiro Mibe, izvršni direktor kompanije Honda, potvrdio je otkazivanje ovog projektra. On je naveo: “Odlučili smo da bi to bilo teško poslovno ostvariti. Trenutno prekidamo razvoj pristupačnog električnog vozila.” Mibe je rekao da će obe kompanije nastaviti da istražuju opcije za smanjenje troškova električnih vozila ali svaka zasebno.

Odluka kompanija dolazi usred spore proizvodnje električnih vozila u čitavoj industriji. U toku je štrajk Udruženih radnika automobilske industrije, u kojem je GM centralna figura. GM je najavio da će odložiti proizvodnju električnih vozila koja koriste njegov paket baterija Ultium, uključujući Equinox, Silverado i GMC Sierra EV modele. Kompanije su planirale da zajednički razviju male SUV automobile koji bi koristili Ultium bateriju. Cilj kompanija je bio da se takmiče sa Tesom i budu konkurentniji.

Pročitajte i:  Vlasnici Rivian vozila sada mogu da koriste Tesla Supercharger stanice 

Ovo je samo jedan od nekoliko projekata na kojima su Honda i GM radili zajedno. Otkazivanje ovog projekta neće imati uticaj na druge projekte. Pre nekoliko dana kompanije su objavile da će sarađivati sa kompanijom Cruise kako bi lansirali uslugu bespilotnog taksija u Japanu 2026. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,