Top50 Glas publike

HP: EliteBook u malom izdanju

HP-ova serija EliteBook obuhvata vrhunske prenosive računare, namenjene korisnicima koji ne prihvataju kompromise. U okviru ove serije ima i pravih mobilnih radnih stanica – jednu takvu smo upoznali u PC #168, ali ima i „običnih” računara visoke klase, pa čak i tablet varijanti. Najmanji i najlakši u seriji je EliteBook 2540p. Što se dimenzija tiče, ovaj 12” računar je kompaktan i prilično tanak (iznenadili smo se kada smo videli da ima DVD uređaj), ali masa nije parametar kojim bi mogao da se ponosi. Za to postoji jak razlog – kućište je od magnezijuma i računar je izuzetno robustan: zadovoljava stroge američke vojne standarde u pogledu otpornosti na vibracije, vlagu i ekstremne temperature.

HP_2540p_0008Uprkos robustnosti, EliteBook 2540p izgleda privlačno i elegantno: poklopac je srebrnast s matiranom površinom, a ispod njega je kvalitetna tastatura koja se ni najmanje ne ugiba, sa tasterima ravne površine – naravno, otporna je na prosipanje tečnosti. Jedino što nam se na njoj nije dopalo jeste mali taster Enter – već se na prvi pogled vidi da je manji od Shift-a ispod njega. Touchpad je takođe iznenađujuće mali, ali postoji i alternativa u obliku pointstick-a, koji ima sopstvene tastere (veće od onih na touchpad-u). Sa desne strane je čitač otisaka prstiju, Web kamera je postala uobičajena i u poslovnom svetu, a pored nje se nalazi vrlo praktičan dodatak u obliku LED lampice, koja omogućava komforan rad i u potpunom mraku. Ispod je ekran kojem dodeljujemo dva plusa: prvi i veći zato što ne reflektuje svetlost, a drugi zbog formata 16:10. Nažalost, tu je i jedan (uslovni) minus: u vrhunskoj klasi smo očekivali neku varijantu PVA ili IPS panela, ali u pitanju je uobičajeni TN.

Pročitajte i:  Najbolje iz 2022. godine: Desktop računari

Ekranom upravljaju sistemski čipovi najnovije generacije, s punom podrškom za HD video. I ostatak osnovnog hardvera predstavlja poslednju reč tehnike – tu pre svega mislimo na Intel-ov procesor Core i7 vPro L640. Ova verzija ima „samo” dva jezgra (podržan je hyper-threading, tako da Windows "vidi" četiri jezgra) i ne baš previsok radni takt, ali je potrošnja energije strogo kontrolisana: sa standardnom šestoćelijskom baterijom, EliteBook 2540p je u programu Battery Eater pod punim opterećenjem izdržao sat i četrdeset osam minuta, što je odlična vrednost i primetno više nego što smo očekivali. Memorije ima 4 GB, uz mogućnost proširenja na 8 GB, ali je disk „minimalistički”: samo 160 GB. Nadamo se da će i kod nas biti u ponudi bolje varijante (na HP-ovom sajtu ih ima), a u ovoj klasi suvišno je i pominjati da je disk zaštićen od padova svim savremenim metodama, uključujući HP-ov 3D DriveGuard. Za kraj priče o hardveru pomenućemo i sve savremene metode umrežavanja – gigabitni Ethernet, n wireless i Bluetooth, a kao opcija postoji i mobilni broadband.

Pročitajte i:  HP će otpustiti 6.000 zaposlenih u narednih nekoliko godina

Za jednu „dvanaesticu”, EliteBook 2540p je izvanredno opremljen priključcima: tu je čak i stari dobri modem, a jedini koji nedostaje je eSATA. Što se HD videa tiče, HP se ovde opredelio za DisplayPort, a ovaj računar možete povezati i na dock. Na svim priključcima se može uočiti natprosečan kvalitet i poneki neuobičajen detalj – primera radi, VGA utičnica se može zašrafiti.

Sve u svemu, EliteBook 2540p je vrlo privlačan računar koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Dugo će vas i verno služiti i uživaćete u radu na njemu, bez bojazni da ćete ga nekom uobičajenom nesmotrenošću oštetiti. Ipak, cena je previsoka. U nju je uračunat Windows 7 Professional i nešto softvera, ali ipak ne verujemo da će ovaj računar u takvim uslovima naći mnogo kupaca. Nadamo se da će tržišni mehanizmi učiniti svoje i da će se politika cena promeniti – sigurni smo da bi to svima odgovaralo.

HP EliteBook 2540p

 

Ekran

12,1” 1280*800 LED

Procesor

Intel Core i7 L640 2,13 GHz

Memorija

4 GB

Disk

160 GB

Grafika

Intel GMA HD Core i7

Operativni sistem

Windows 7 Professional 32-bitni

Preporučena cena

2150 evra

www.hp.rs

 

Pročitajte i:  Najbolje iz 2022. godine: Prenosivi računari

PC Press

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,